In dorpshuis De Es vond maandag de loting plaats van Esschenaren die dit jaar deelnemen aan de manifestatie Friends of Europe.
In dorpshuis De Es vond maandag de loting plaats van Esschenaren die dit jaar deelnemen aan de manifestatie Friends of Europe. Foto's: Bas van den Biggelaar.



In dorpshuis De Es vond maandag de loting plaats van Esschenaren die dit jaar deelnemen aan de manifestatie Friends of Europe. Rechts Esschenaar Kees Stigter, de nieuwe voorzitter van de lokale stichting. Foto's: Bas van den Biggelaar.

DORPSBEWONERS REIZEN NAAR ROEMENIË, LETLAND EN KROATIË 

Esch verloot plaatsen voor Friends of Europe

De Esschenaren die dit jaar deelnemen aan een Europese uitwisseling zijn bekend. Maandagavond werd in dorpshuis De Es de loting verricht voor bezoeken aan Roemenië, Letland en Kroatië. Bovendien werd Kees Stigter verwelkomd als nieuwe voorzitter van Friends of Europe.

De grote zomerbijeenkomst van het Charter of European Rural Communities wordt gehouden in het Roemeense Ibãnesti, van 6 tot en met 10 juli. Ria Bekkers, Elly van den Broek, Gerard Pijnenburg jr., Joni van Grinsven, Renkse van Grinsven en Niek van de Loo zijn ingeloot om mee te reizen. Zij vergezellen burgemeester Ronald van Meygaarden en een nog nader aan te wijzen bestuurslid van de lokale organisatie Friends of Europe.

Voor een samenkomst in april reizen Fons van der Heijden, Anny Ronnes, Annie van der Heijden en Piet van Eijndhoven naar het Letse Kandava. Jan Heesemans en Ans Beijens vertegenwoordigen Esch eind mei in het Kroatische Tisno.

Het Charter is een samenwerkingsverband tussen 28 dorpen uit de Europese lidstaten. Enkele keren per jaar komen zij bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en om elkaars cultuur beter te leren kennen. Esch is al sinds de oprichting in 1989 aangesloten. 

NIEUWE VOORZITTER

Naast dat een loting werd gehouden, vond ook de overdracht van het voorzitterschap. Boy Scholtze uit Helvoirt, die burgemeester is geworden van de gemeente Drimmelen, gaf sinds 2016 leiding van Friends of Europe en werd twee jaar later tot president van het Charter gekozen. Hij is opgevolgd door Esschenaar Kees Stigter.

Kees Stigter is de nieuwe voorzitter van Friends of Europe.
Loting Friends of Europe 2023 in dorpshuis De Es.
Loting Friends of Europe 2023 in dorpshuis De Es.
Loting Friends of Europe 2023 in dorpshuis De Es.
Loting Friends of Europe 2023 in dorpshuis De Es.
Loting Friends of Europe 2023 in dorpshuis De Es.
Loting Friends of Europe 2023 in dorpshuis De Es.