LEZING JOS WASSINK IN ZAAL REMBRANDT


Heemkunde Boxtel belicht Bossche prostitutie van weleer

De Bossche historicus Jos Wassink publiceerde in 2021 zijn boek Dagelijks leven in ‘ontugt’. Daarin beschrijft hij de prostitutie in zijn woonplaats. De periode wordt gemarkeerd door de val van de vesting , 1629 en de komst van de Fransen in 1795. Donderdag 19 januari houdt hij een lezing voor Heemkunde Boxtel in zaal Rembrandt. Ook niet-leden hebben gratis entree.

Wassink gaat in zijn lezing niet alleen in op de organisatie van de prostitutie, maar belicht ook de maatschappelijk achtergrond van de vrouwen die erin werkzaam waren. Hij geeft een inkijkje in het dagelijks leven in de bordelen en ook de tippelgebieden komen aan bod. Den Bosch had in die periode steeds een groot garnizoen. Het zijn vooral de soldaten die klant waren. Duidelijk zal worden dat voor een omvangrijk deel van de Bossche bevolking armoede en ellende waren verweven met criminaliteit en in het bijzonder met prostitutie.

In 1629 werd de onneembaar geachte vestingstad ’s-Hertogenbosch veroverd door prins Frederik Hendrik. De stad en de Meierij behoorden vanaf die tijd bij de Noordelijke Nederlanden. Calvinistische regenten gingen de scepter zwaaien in Den Bosch en duizenden soldaten werden er ingekwartierd. 

De regenten en de strenge predikanten konden niet verhinderen dat daar waar soldaten waren, ook prostitutie was. Prostitutie lijkt een universeel verschijnsel. De organisatie ervan is in de loop der tijd veranderd en de maatschappij heeft grote invloed op het fenomeen.