Boseind: kabels in de weg


De Commissie Ruimtelijke Ordening en Leefbaarheid Lennisheuvel (Croll) voelt zich in het dossier Boseind niet gehoord door de gemeente Boxtel (BC 08-01-2023). 

Croll pleit al geruime tijd voor een veilige fietsoversteek in de vorm van een fietstunnel bij de rotonde Lennisheuvel-Keulsebaan-Boseind. Logisch, gezien de 15.500 (vooral vracht-)wagens die daar dagelijks passeren als de VLK een feit is en de dubbele overweg wordt gesloten. 

De gemeente ziet een dure tunnel echter niet zitten en wil het oplossen met verkeerslichten. De reden daarvoor is de aanwezigheid van kabels langs de Keulsebaan. 

Om dit argument kracht bij te zetten kreeg het Civieltechnisch bureau Grasveld vier jaar geleden, in 2019 de opdracht deze redenatie op papier te verantwoorden. Geen gemakkelijke opdracht, maar na drieënhalf jaar is het toch gelukt. ‘Een tunnel kan, maar is vanwege de aanwezigheid van kabels en laadperron van een meubelhal niet mogelijk’. 

Einde verhaal en om een discussie te voorkomen wil men de gemeenteraad zo snel mogelijk laten instemmen met de door verkeerslichten geregelde fietsoversteek. Het kan niet wachten op de uitslag van het alternatieve maatregelenpakket PHS, dat zoals beloofd eind 2022 gepresenteerd zou worden en waarin geheid ook het schrappen van de fietstunnel Tongersestraat staat. ProRail blijft voor de vorm nog wel meedenken over een alternatief voor de fietstunnel, maar stopt daarmee als de VLK er eenmaal ligt en de dubbele overweg is gesloten. 

Als de PHS-partners anno 2023 niet bereid zijn de geraamde kosten uit 2015 in 2023 te indexeren en geen cent meer uit willen geven, hebben ze al besloten dat het project ter ziele is en Boxtel dus met de gebakken peren zit. 

De verantwoordelijke wethouders PHS hebben altijd geroepen dat de twintig miljoen euro van het Rijk niet alleen voor de fietstunnel Tongersestraat, maar voor het hele maatregelenpakket bestemd is. De onveilige fietsoversteek Lennisheuvel-Keulsebaan-Boseind wordt steeds gevaarlijker door de VLK en het sluiten van de dubbele overweg en hoort dus absoluut in het alternatieve maatregelenpakket thuis.

Bekijk het dus eens opnieuw! Een gerenommeerd ingenieursbureau kan binnen drieënhalf jaar beslist meer dan alleen maar voorgekauwde conclusies op papier zetten.


        GUUS BASTINGS