Onder aanvoering van het gilde Sint-Antonius Abt trekken bewoners van de Liempdse buurtschap Kasteren jaarlijks in januari naar de veldkapel aan De Maai.
Onder aanvoering van het gilde Sint-Antonius Abt trekken bewoners van de Liempdse buurtschap Kasteren jaarlijks in januari naar de veldkapel aan De Maai. Foto: Albert Stolwijk, 2017.

IN PROCESSIE NAAR VELDKAPEL DE MAAI

Kasteren eert Antonius Abt

De Liempdse buurtvereniging Kasteren eert zondag 22 januari Sint-Antonius Abt met onder meer een processie. Onder aanvoering van het naar deze heilige vernoemde schuttersgilde trekken deelnemers vanuit café 't Groene Woud naar de veldkapel op de hoek van de Kasterensestraat en De Maai. Wie na afloop wil aanschuiven tijdens een koffietafel dient zich aan te melden.

Voorafgaand aan de processie wordt een gebedsdienst gehouden in het zaaltje van 't Groene Woud. Mathieu Hendriks, geestelijk verzorger van Zorggroep Elde Maasduinen, is vanaf 10.30 uur voorganger. Troubadour Jan van der Heijden tekent voor de muzikale omlijsting. Aansluitend lopen de deelnemers in processie naar de veldkapel, waar het kleinvee wordt gezegend. Het gilde Sint-Antonius Abt gaat voorop en brengt een vendelgroet.

BRABANTSE KOFFIETAFEL

Bij terugkeer in de uitspanning bij het Duits Lijntje kunnen mensen die dag aanschuiven voor een Brabantse koffietafel. Deelname kost vijftien euro voor volwassenen; kinderen tot veertien jaar betalen 2,50 euro. 

Belangstellenden kunnen zich tot maandag 16 januari aanmelden bij Rien van de Langenberg, telefoonnummer (0411) 63 27 24, Jos van der Leest, 63 13 03 of Jan van de Sande, 63 18 95.

De naamdag van Sint-Antonius Abt is vijf dagen eerder, op 17 januari. Sinds 1984 wordt rond die datum op Kasteren de heilige herdacht. Antonius werd in het jaar 251 in Egypte geboren als kind van rijke ouders. Nadat zijn ouders waren gestorven gaf hij op twintigjarige leeftijd al zijn bezittingen aan de armen en trok zich als kluizenaar in de woestijn terug. Later voegden andere christenen zich bij hem en vormden een van de eerste gemeenschappen van monniken. Daarom staat hij bekend als de vader van het kloosterleven. 

Hij is onder meer ook patroon van varkenshoeders en wordt hij aangeroepen in de strijd tegen veeziekten. 


p Onder aanvoering van het gilde Sint-Antonius Abt trekken bewoners van de Liempdse buurtschap Kasteren jaarlijks in januari naar de veldkapel aan De Maai. Foto: Albert Stolwijk, 2017.