Vergadering van de Boxtelse gemeenteraad.
Vergadering van de Boxtelse gemeenteraad. Foto: Hans van Doorn, 2021.

Wat gebeurt er met rekenkamerrapport over kerntakendiscussie?

Politiek

De Nationale Ombudsman klaagde onlangs dat de landelijke overheid veel belooft aan de burgers, maar dat het vervolgens vaak akelig stil blijft. Ook lokaal is die houding merkbaar. Dat concludeerde de Boxtelse rekenkamercommissie (rkc) een jaar geleden al.

In opdracht van de gemeenteraad houdt de rkc gevraagd en ongevraagd beleid tegen het licht. Tal van aanbevelingen die de commissie in de voorbije jaren deed, verdwenen in een bureaula en liggen daar nog steeds. De vraag is hoe het met het kritische oordeel over het verloop van de zogeheten kerntakendiscussie zal gaan.

Een miljoenentekort én een gebrek aan voldoende personeel noopten de gemeenteraad in 2020 tot drastische maatregelen. De inwoners mochten erover meepraten en ideeën aandragen over de manier waarop bezuinigd zou kunnen worden. Vanwege corona gebeurde dat uitsluitend digitaal en die opzet van B en W faalde volledig. Daarna nam de raad roer over hetgeen leidde tot een uitgebreide mediacampagne, onder meer in deze krant.

Of burgerparticipatie bij zo’n ingewikkelde en veelomvattende operatie een juist hulpmiddel is, valt te betwijfelen. Dat stellen ook diverse fracties in hun eerste reactie op het rkc-rapport aan deze krant. Maar dat ook niet is teruggekoppeld wat uiteindelijk wel of niet met de input van de burgers is gedaan, is schrijnend. Dat voorspelt weinig goeds voor het idee van enkele fracties om een zogeheten burgerberaad in te stellen waarin inwoners doorlopend om hun mening wordt gevraagd.

Het lukte uiteindelijk om de begroting weer sluitend te krijgen dankzij zo’n zestig bezuinigingsmaatregelen. Bijkomend voordeel was dat het Rijk de portemonnee trok en meer geld naar de gemeenten sluisde.

Gebrek aan sturing, onvoldoende ambtelijke capaciteit en personele wisselingen bij ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij (MGD). Die gelden als belangrijke redenen voor het niet (volledig) uitvoeren van haar adviezen, stelde de rekenkamer in december 2021. Vooral als het ging over privatisering van accommodaties, centrumontwikkeling en wijkgericht werken.

Burgemeester en wethouders beloofden snel (uiterlijk in het tweede kwartaal van 2022) beterschap. Waarin dat tot op heden heeft geresulteerd, is nog al..