Filmploegen van onder andere NOS, SBS en Omroep Brabant waren bij het Oertijdmuseum voor zijn fossiele eieren.
Filmploegen van onder andere NOS, SBS en Omroep Brabant waren bij het Oertijdmuseum voor zijn fossiele eieren. Foto: eigen collectie.

‘We hadden ‘t ei al 30 jaar in archief liggen’

Algemeen

Opwinding aan de Bosscheweg. De kans is namelijk groot dat het Oertijdmuseum een fossiel dino-embryo in handen heeft. En dat is zeer zeldzaam, aangezien het aantal exemplaren in de wereld op nog geen twee handen te tellen is, aldus directeur René Fraaije: ,,Uniek in Nederland, misschien wel in Europa!”

Opmerkelijk is dat het ei al dertig jaar ‘in de kast ligt’ van het Oertijdmuseum. ,,Het komt uit China en werd al aangeschaft toen we nog in het oude museum aan de Sint-Lambertusweg zaten. Onze curator Maarten de Rijke is in oktober hier aangesteld, nu al heeft hij dit resultaat behaald”, jubelt Fraaije. 

De nieuw aangestelde medewerker komt deze dagen landelijk in het nieuws. Zowat alle omroepen rukten gisteren uit met camerateams. Dat komt omdat de vermeende embryo van het Oertijdmuseum werd gescand in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Volgens de museumdirecteur is het 70 miljoen jaar oud en van een hadrosaurus, een planteneter die zo’n zeven tot negen meter lang was. ,,We hebben in totaal drie eieren waar resten in zijn aangetroffen. Maar i..