'RAAD HAD NIET OP STOEL VAN B EN W MOETEN GAAN ZITTEN'


Vraagtekens bij invloed burgers op kerntaken

Vervolg voorpagina

Alle vragenlijsten en bijeenkomsten ten spijt: het blijft onduidelijk of de stem van de inwoners invloed heeft gehad op de Boxtelse bezuinigingen. Enig bewijs daarvoor ontbreekt in ieder geval, stelt de Rekenkamercommissie. In totaal ontving de gemeente 350 reacties via haar online enquête. De raadsleden haalden nog eens de gedachten van 275 mensen op tijdens hun week van de ideeën. 

Uiteindelijk droeg de raad in mei 2021 alle geopperde ideeën weer over aan het college. Dat kwam met vier 'denkrichtingen' voor de toekomst van Boxtel. Na de raadsvergadering op 8 juli 2021 kwam hier een vijfde variant uitrollen: 'Veerkrachtig Boxtel'. 

Enkele maanden later was de lijst van bezuinigingen klaar, maar wat die te maken had met 'Veerkrachtig Boxtel' blijft nog een mysterie. De Rekenkamer begrijpt niet waarom zo'n uitgebreid proces op touw is gezet. Dat er eind 2020 nog gemeenteraadsverkiezingen waren en het verloop binnen ambtelijk personeelsbedrijf MijnGemeenteDichtbij groot was, heeft het proces ook bemoeilijkt.

GESCHIKT?

Het college had de eigen basisregels moeten volgen rondom burgerparticipatie, schrijft de Rekenkamer in haar aanbevelingen. Zo is geen enkele keer de fundamentele vraag gesteld of de kerntakendiscussie annex bezuinigingsslag zich wel leende voor burgerparticipatie. Ook hadden B en W erop toe moeten zien dat de juiste mensen aan het roer stonden. Zij beloven overigens om de relatie nog te maken tussen 'Veerkrachtig Boxtel' en de begroting 2024.

Vier van de zeven aanbevelingen waren echter voor de raadsleden. Die hadden beter een eenduidige opdracht kunnen geven aan de burgemeester en wethouders, een zogeheten bestuursopdracht. Om vervolgens te controleren of die goed werd uitgevoerd. Gezien de verkiezingen had ook de timing van het gehele bezuinigingsplan beter gemoeten. Daarnaast was het verstandiger geweest als de fracties hun eigen taak als controleur bleven uitoefenen in plaats van op de stoel van B en W te gaan zitten. 

NIEUW BELEID

Ondanks dat de Rekenkamer een behoorlijk kritische noot kraakt, reageert het college instemmend op het rapport. B en W kondigen tevens nieuw beleid rondom burgerparticipatie aan. Daarin zouden de overwegingen van de onderzoekers worden meegenomen. In het voorjaar moet het document klaar zijn.

De redactie van deze krant heeft deze week de gemeenteraadfracties gevraagd te reageren op het jongste onderzoeksrapport van de Rekenkamercommissie. In de krant van volgende week worden een artikel gepubliceerd op basis van hun bevindingen.