Chauffeurs Tiny van Houtum (links) en Carlo Vlassak poseren bij Buurtbus 203 nabij Ons Café aan de Leunisdijk in Esch. Buurtbusvereniging Esch e.o. bestaat deze maand precies dertig jaar.
Chauffeurs Tiny van Houtum (links) en Carlo Vlassak poseren bij Buurtbus 203 nabij Ons Café aan de Leunisdijk in Esch. Buurtbusvereniging Esch e.o. bestaat deze maand precies dertig jaar. Foto: Marc Cleutjens.

ESSCHE VERENIGING 30 JAAR SPIL IN OPENBAAR REGIOVERVOER

‘In eerste buurtbus 203 zongen we zelf liedjes'

Marc Cleutjens

Buurtbusvereniging Esch e.o. bestaat dertig jaar. Sinds 1 januari 1993, toen de eerste buurtbus startte met een pendeldienst tussen Vught en Sint-Oedenrode, hebben tientallen vrijwillige chauffeurs bijna 580.000 passagiers vervoerd. Nu rijdt buurtbus 203 zes dagen per week tussen het Raadhuisplein in Liempde en station 's-Hertogenbosch. ,,Vroeger hadden we geen radio in de bus en zongen we zelf liedjes.”

Esschenaar Tiny van Houtum (76) is buurtbuschauffeur van het eerste uur en kruipt sinds 1993 eenmaal per week achter het stuur van de rood met witte Mercedes. Dat doet ook dorpsgenoot Carlo Vlassak (76), die tien jaar aan de buurtbusvereniging is verbonden en sinds vorig jaar de voorzittershamer hanteert. ,,In totaal hebben we 22 vrijwilligers waarvan een-derde uit Esch”, weet Vlassak. ,,De andere chauffeurs komen uit Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode”, vult Van Houtum aan.

Esch blijkt meer dan een thuisbasis voor de vereniging. ,,Bij Ons Café aan de Leunisdijk ruilen de chauffeurs hun diensten”, vertelt Van Houtum. ,,Als vrijwilligers mogen we niet langer dan vier uur achtereen achter het stuur zitten. Daarom is er op werkdagen tweemaal een chauffeurswissel voor de deur van het café. Op zaterdagen rijden we minder lang en hoeven we maar één keer te wisselen. Onze chauffeurs rijden op jaarbasis 38 tot 48 diensten; het blijft vrijwilligerswerk.”

BELBUS

De Buurtbusvereniging Esch e.o. werd opgericht omdat regiovervoerder BBA in 1992 besloot Esch uit de dienstregeling te schrappen. ,,Daarmee verdween lijn 154 definitief uit ons dorp”, herinnert Van Houtum zich. ,,Het passagiersaanbod in Esch was met twaalf per dag te gering en bovendien stelde de BBA dat de verkeersdrempels een onneembare hindernis vormden. Al snel ontstond het idee om lijn 154 te vervangen door een buurtbus.”

De eerste maanden na het vertrek van de BBA in Esch konden dorpelingen gebruikmaken van een belbus. ,,Die bracht je na een telefoontje naar de bushalte langs de snelweg bij klooster Sint-Charles”, vertelt Van Houtum, die zich direct na een eerste oproep in Het Esseblad aanmeldde als chauffeur en van 1995 tot 2017 voorzitter was. Hij vervolgt: ,,Met ingang van 1993 ging de eerste buurtbus rijden tussen het Moleneindplein in Vught en Sint-Oedenrode.”

LOGISCHER ROUTE

Al snel werd een logischer route samengesteld en pendelde buurtbus 203 elke 90 minuten tussen de NS-stations van Boxtel en 's-Hertogenbosch. Onderweg werd onder meer halt gehouden in Vught en Cromvoirt en bij het toenmalige Willem-Alexander Ziekenhuis. Sinds de BBA ook Liempde uit de dienstregeling schrapte, rijdt buurtbus 203 elk uur tussen het Raadhuisplein in die kern en het Bossche station. ,,Liempde heeft haar eigen buurtbusvereniging, zodat we samen voldoende chauffeurs op de been te kunnen brengen.”

Lijn 203 is na dertig jaar nog steeds een spil in het regionaal openbaar vervoer. Relatief veel passagiers zijn al een jaartje ouder en gebruiken het voertuig voor een bezoek aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Veel jongeren stappen in om naar het middelbaar en hoger beroepsonderwijs in de Brabantse hoofdstad te gaan. ,,In Liempde stappen scholieren in die in Boxtel meestal verder reizen met de trein”, stelt Vlassak. Staken deden de buurtbusvrijwilligers eenmaal, in 2007. Van Houtum: ,,We waren solidair met beroepschauffeurs die het werk twaalf dagen neerlegden. We wilden geen stakingsbrekers zijn.”

MOOIE ANEKDOTES

Vlassak geniet van de ritjes op de buurtbus. ,,Ik vind het leuk als passagiers mooie anekdotes vertellen”, lacht hij. ,,Soms krijg je hele levensverhalen te horen.” Van Houtum, grinnikend: ,,De buurtbus is ook om lekker te buurten.” Echtgenote Corrie, die twintig jaar vrijwillig chauffeur was op lijn 203, zette graag de radio aan: ,,In de eerste bus zat nog geen radio dus zongen we zelf liedjes.” 

Buurtbusvereniging Esch e.o. viert het dertigjarig bestaan vrijdag 13 januari in Ons Café. Alle chauffeurs komen met hun partners bijeen voor een gezellig samenzijn. Lijn 203 blijft rijden; chauffeurs van de Liempdse buurtbusvereniging nemen de ‘Essche' ritten over.


p Chauffeurs Tiny van Houtum (links) en Carlo Vlassak poseren bij Buurtbus 203 nabij Ons Café aan de Leunisdijk in Esch. Buurtbusvereniging Esch e.o. bestaat deze maand precies dertig jaar. De vrijwilligers genieten tijdens hun ritten van de contacten met de passagiers. Foto: Marc Cleutjens.