Bondscoach Jeroen Delmee (rechts) en assistent- bondscoach Eric Verboom met de cup van de Pro League. Nederland troefde in de zomer onder meer Spanje en India af en won zo zijn eerste felbegeerde prijs. Ook dorpsgenoot Peter Verzijden staat op de foto (achtergrond rechts). Hij was destijds als fysiotherapeut betrokken bij Oranje en zou ook meegaan naar het WK in India. Zijn praktijk in onder meer Boxtel vroeg echter meer aandacht en dus bedankte hij voor de eer.
Bondscoach Jeroen Delmee (rechts) en assistent- bondscoach Eric Verboom met de cup van de Pro League. Nederland troefde in de zomer onder meer Spanje en India af en won zo zijn eerste felbegeerde prijs. Ook dorpsgenoot Peter Verzijden staat op de foto (achtergrond rechts). Hij was destijds als fysiotherapeut betrokken bij Oranje en zou ook meegaan naar het WK in India. Zijn praktijk in onder meer Boxtel vroeg echter meer aandacht en dus bedankte hij voor de eer. Foto: Koen Suyk.

BOXTELAREN JEROEN DELMEE EN ERIC VERBOOM AAN HET ROER BIJ NATIONAAL HOCKEYTEAM

'Samen bouwen aan jonge ploeg tijdens WK in India'

Rens van den Elsen


Het wereldkampioenschap hockey start vrijdag 13 januari in India. Ook Nederland doet weer mee. Dit keer heeft het toernooi een extra bijzonder tintje: de Oranje-mannen worden namelijk door twee Boxtelaren geleid. Oud-international Jeroen Delmee is hoofdtrainer en zijn voormalige dorpsgenoot Eric Verboom zijn assistent. Op papier dan, want in de praktijk zijn de twee elkaars gelijken. Een exclusief interview met de twee hockeycoaches.

Vlak na zijn aanstelling als bondscoach in december 2021 belde Delmee naar Verboom om te polsen of hij trek had in een rol als assistent bij Oranje. ,,Ik ken Eric al 35 jaar. Hij speelde bij mijn broer in het team bij MEP. We hebben ook nog een tijdje samen gespeeld. We leven allebei van en voor het hockey. Het was voor mij meteen duidelijk dat ik hem in de staf erbij wilde hebben", vertelt Delmee. Verboom: ,,Natuurlijk vond ik dat een hele eer, maar ik heb duidelijk aangegeven dat ik niet het 'hulpje van' wilde zijn. Op papier staat weliswaar assistent-bondscoach achter mijn naam, maar in de praktijk doen we alles samen."

Dat wil overigens niet zeggen dat de twee trainers altijd op een lijn zitten. ,,Soms botst het weleens. Bijvoorbeeld bij het samenstellen van de selectie voor het WK. Ik wilde speler A en Jeroen speler B. Na flink wat discussie hebben we er een nachtje over geslapen. De volgende ochtend waren onze meningen veranderd en wilde ik speler B selecteren en Jeroen speler A", aldus Verboom. 

Overigens heeft de functie als assistent nog een prettige bijkomstigheid voor Verboom. ,,Ik kan me echt volledig focussen op de sport. Jeroen moet ook andere randzaken oppakken, zoals praten met de pers. Dat hoef ik dan weer niet te doen", grinnikt Verboom, die nog altijd in Boxtel woont. 

BEGONNEN BIJ MEP

Beide heren zijn geen onbekenden in de hockeywereld. Eigenlijk is dat een understatement. Want Delmee kwam tussen 1994 en 2008 maar liefst 401 keer uit voor het Nederlandse team. Won twee keer Olympisch goud, een wereld- en een Europees kampioenschap en diverse landstitels. Na zijn carrière op het veld ging de (oud-) Boxtelaar aan de slag als trainer bij verschillende ploegen. Maar hij was ook assistent-bondscoach bij de Oranje-vrouwen en de Belgische mannen. Daarna combineerde hij het trainerschap bij hockeyclub Tilburg met een baan als bondscoach van Frankrijk.

Maar het begon allemaal op de velden van de Boxelse hockeyclub MEP. Daar speelde Delmee onder meer samen met de wat oudere Eric Verboom. Die kwam op zijn beurt weliswaar nooit uit voor Oranje, maar maakte binnen de sport wel faam als trainer van diverse teams in Nederland en België. Tevens was hij al eens assistent-bondscoach van onder meer Jong Oranje en van Duitsland. 

Ondanks dat de twee elkaar dus al jaren kennen, kwam het nooit tot een samenwerking als trainers... tot nu. ,,We hebben wel vaak tegenover elkaar gestaan als coaches met onze Belgische ploegen. Dat we nu de handen ineenslaan is natuurlijk heel mooi", geeft Verboom aan.

SMEDEN

De twee coaches hebben genoeg uitdagingen op hun pad. De tijd van grote successen op WK's en Olympische Spelen is voor de Oranje-mannen namelijk al even geleden. Delmee en Verboom kregen de taak om een jong en relatief onervaren team tot een eenheid te smeden met als doel deelname aan de Spelen in Parijs in 2024. Het WK in India is een goed moment om toernooi-ervaring op te doen, maar wordt door de twee zeker niet gezien als tussendoortje. Delmee: ,,De laatste jaren zijn veel grote namen afgezwaaid bij Oranje. En dus zijn er nu veel jongens bij die nog nooit op een WK gespeeld hebben. Dat geeft wel een uitdaging de komende weken. Het wordt een mooie graadmeter richting Parijs."

Het doel voor het komende toernooi is het behalen van een medaille. Geen gemakkelijke opgave, maar volgens Verboom is het positief dat Nederland in een poule zit met op papier zwakkere ploegen (namelijk Maleisië, Nieuw-Zeeland en Chili): ,,We zijn niet de topfavoriet, dat zijn onder meer België en Australië. Hopelijk geeft deze poule ons de kans om in het toernooi te groeien, want vanaf het moment dat je de groepsfase voorbij bent, speel je alleen nog maar finales." 

Delmee: ,,Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen met deze bijna compleet nieuwe ploeg. Een underdog? Nee, zo wordt Nederland nooit gezien. Maar we gaan zeker tegen nieuwe uitdagingen aanlopen, daar ben ik heel realistisch in. Het doel is om met dit team progressie te boeken en hopelijk een medaille te halen."

VOLDOENING

De nieuwbakken bondscoach boekte het afgelopen jaar wisselend succes met zijn elftal. In de zomer werd voor het eerst de Pro League gewonnen. De tweede deelname aan dit landentoernooi in december verliep minder goed. ,,Die wedstrijden (een gewonnen, twee gelijkgespeeld en een verloren - red.) waren een goede leerschool voor ons. Deze ervaring nemen we mee naar India", blikt Delmee terug op de laatste voorbereidende periode richting het WK. 

Voor de oud-Boxtelaar (Delmee woont inmiddels in Den Bosch) is het trainerschap van Oranje een interessante baan: ,,Ik ben trots dat ik dit mag doen, maar het was geen ultiem doel. Ik haalde net zoveel voldoening uit het coachen van Tilburg. Ik vind het gewoon mooi om met jonge gasten samen te werken en tot mooie resultaten te komen. Het bouwen aan een nieuwe ploeg die op het hoogste niveau presteert, dat is de uitdaging die ik aan ben gegaan."

BINDING MET BOXTEL

Ondanks hun drukke werkzaamheden voor het nationale team, zijn zowel Verboom als Delmee nog altijd betrokken bij de club waar het voor hen allemaal begon: MEP. Vooral de assistent-trainer heeft nog nauwe banden met de vereniging. ,,Ik train een jongensteam en af en toe het eerste. Ik geef de club advies en als ik niet geblesseerd ben, speel ik zelfs nog wel eens een wedstrijd mee op zondag", zegt Verboom. 

Voor de bondscoach ligt het wat lastiger. Hij woont niet meer in Boxtel, maar komt af en toe nog eens langs. Zoals tijdens de sponsoravond van de club in oktober. Er is zelfs een veldje naar hem vernoemd. Delmee: ,,Een hele eer. Op dat veldje maakte ik mijn eerste meters. Ik kom er niet meer zo vaak als Eric, maar de binding blijft. Het is mooi om te zien dat er zoveel goeds uit Boxtel komt, vooral op het gebied van hockey." 


                         * * *


De Nederlandse mannenploeg, met Delmee en Verboom aan het roer, speelt zaterdag 14 januari de eerste wedstrijd tegen Maleisië. Maandag 16 januari staat Nieuw-Zeeland op het programma en de laatste groepswedstrijd is tegen Chili op donderdag 19 januari. De finale is zondag 29 januari.