Het voorleesontbijt bij de Angelaschool in januari 2022. Leerlingen uit de bovenbouw lazen voor aan de onderbouw.
Het voorleesontbijt bij de Angelaschool in januari 2022. Leerlingen uit de bovenbouw lazen voor aan de onderbouw. Foto: Gerard Schalkx.

PRIMAIR ONDERWIJS SLAAT HANDEN INEEN MET BOEK OP SCHOOL

360 mille om taalachterstand bij 650 Boxtelse leerlingen weg te poetsen

Pål Jansen

Om de taalachterstand bij 650 Boxtelse leerlingen weg te werken, hebben basisscholen en kinderopvang de handen ineengeslagen. Ze hebben een plan opgesteld en dat ziet het college van B en W wel zitten. Dat steekt 360.000 euro in het project Boek op School. 

Dat B en W op 20 december besloten geld uit te trekken om het taalprobleem te bestrijden, werd hoog tijd. Gemeenten zijn wettelijk verplicht dit te doen. Zij kregen daarvoor de afgelopen vier jaar geld van het Rijk via het zogeheten onderwijsachterstandenbeleid. Al wat met ingang van 2023 niet is uitgegeven moet worden teruggestort.  

In Boxtel was een groot deel van het bedrag nog niet besteed: in totaal was de reserve opgelopen tot bijna vier ton. Dit wijt de gemeente aan de de coronacrisis, maar ook aan annulering van verschillende projecten. 

Vóór het verstrijken van de deadline, heeft het college van B en W besloten in te gaan op het idee van de primaire onderwijspartners. Die hebben een breed gedragen plan opgesteld en zijn dat al aan het uitvoeren. Naast de elf reguliere basisscholen zijn ook de kinderopvangorganisaties Kindertuin en Humankind betrokken. 

BOEK OP SCHOOL

De 360.000 euro wordt geïnvesteerd in het project Boek op School. Daarmee beschikt elke onderwijslocatie over actuele en een gevarieerde collectie van leesmaterialen. Dagelijks is er aandacht voor woordenschat, leesplezier en mediawijsheid. Een taal-leescoördinator en een mediacoach zullen de schoolteams ondersteunen. Externe deskundigen, zoals leesconsulenten van de bibliotheek, worden betrokken bij activiteiten. 

De focus ligt op kinderen die een achterstand hebben of die dreigen op te lopen. Het gaat lokaal om zo’n 650 leerlingen. Echter, alle kinderen zullen meedoen in het geheel: anders valt het niet te organiseren volgens de onderwijspartijen. Bovendien wordt alle jeugd zo gestimuleerd meer te doen met taal en lezen. 

BOEKEN-DATES

Afgelopen jaar is er al gestart met verschillende activiteiten. Zo worden er ‘boeken-dates’ gehouden: leerlingen lezen thuis een literair werk en presenteren die in koppeltjes aan elkaar. Ook wordt geholpen bij het maken van gedichten. 

In samenwerking met vakschool SintLucas zijn er minibieb-kasten gekomen en kinderen zijn aan het duo-lezen geslagen: een gevorderde leerling gaat met een klasgenoot lezen die nog wat minder ver is. 

Ook leesactiviteiten als het Voorleesontbijt en de Kinderboekenweek worden van het potje betaald. Het zijn slechts enkele voorbeelden van een lange lijst met in totaal twaalf verschillende onderwerpen.

TAAL EN WETENSCHAP

Het plan van de onderwijsorganisaties bestond ook uit een tweede deel. Taal was hiervan weliswaar een onderdeel, maar het tweede aspect was meer gericht op techniek en wetenschap. Ook belangrijk, maar volgens het college past dit niet binnen de opdracht van het Rijk. 

p Het voorleesontbijt bij de Angelaschool in januari 2022. Leerlingen uit de bovenbouw lazen voor aan de onderbouw. Foto: Gerard Schalkx.