Burgemeester Ronald van Meygaarden (links) neemt de beleidsmatige voorstellen om te bezuinigen aan uit handen van fractievoorzitter Stefan de Nijs (Combinatie95).
Burgemeester Ronald van Meygaarden (links) neemt de beleidsmatige voorstellen om te bezuinigen aan uit handen van fractievoorzitter Stefan de Nijs (Combinatie95). Foto: Henk van Weert, mei 2021.

Hard oordeel over aanpak bezuinigingen

Politiek

Ja, het huishoudboekje van de gemeente Boxtel kwam op orde. Over de manier waarop, via een kerntakendiscussie in 2020 en 2021, oordeelt de Boxtelse Rekenkamercommissie snoeihard: ‘In vele opzichten is het proces zeer onvolkomen verlopen’.  Met name de burgerparticipatie krijgt er flink van langs.

Zeven verschillende opdrachten om de kerntakendiscussie uit te voeren. Mét daarbij nog eens tien andere activiteiten en initiatieven. De raad die opeens op de stoel van het college gaat zitten. Ambtenaren die onvoldoende gekwalificeerd waren en leiding gaven aan het project, waarna het college niet ingreep. Geen terugkoppeling naar inwoners over wat met hun inbreng is gedaan. Als dat al überhaupt gebeurde... De kritiek van de Rekenkamercommissie is niet mals.

Bovendien is het ook voor de onderzoekers anno 2023 nog steeds niet duidelijk wat nou de bedoeling was: heeft de politiek daadwerkelijk een discussie gevoerd over de toekomst van de gemeente, zoals de kerntakendiscussie is gepresenteerd? Of ging het gewoon om bezuinigen? Het zijn de ..