Evert Lans van Elan Bikes.
Evert Lans van Elan Bikes. Foto: Bas van den Biggelaar.

FIETSENZAAK ELAN BIKES BESTAAT VIJF JAAR EN VIERT FEEST

'Specialiseren, daar draait het om'

Pål Jansen

,,Of ik nog meer ambities heb? Nou... dit is mij ook maar overkomen. Ik ben gewoon ongelofelijk enthousiast over onze fietsen." Met dit antwoord begon ondernemer Evert Lans, vandaag precies vijf jaar geleden, met Elan Bikes Support aan de Croonpassage in het centrum. Inmiddels is de e-bikespecialist uitgegroeid tot een onderneming met vier panden, waarvan drie in Boxtel en één Eindhoven. 

,,Deze is van het merk Santos, echt hét neusje van de zalm. De kleuren, het lettertype: hij wordt naar jouw smaak gefabriceerd", legt Lans uit in de Experience Store dat tegenover de werkplaats in de Croonpassage ligt. Het is een van de uitbreidingen van Elan Bikes, geopend in het najaar van 2019. ,,Ik werd benaderd door fabrikant Riese & Müller: of ik hiermee in Boxtel wilde starten."

De Boxtelse vakman is niet voor niets trots op dit deel van zijn zaak: hier staan een paar van de meest innovatieve modellen verkrijgbaar. Van alle Riese & Müller-dealers in Nederland (een stuk of honderd) zijn er maar een handvol zaken die ook deze mogelijkheid hebben gekregen van het merk. 

Lans is boven alles gek op zijn vak, iemand die zijn hart heeft verpand aan de tweewieler. Kleine details in het ontwerp, een nauwkeurige afwerking en ontwikkelingen in de branche zijn zaken waar je hem 's nachts voor wakker kunt maken. ,,Op dit moment staan de cargomodellen op de voorgrond." Ook letterlijk, laat Lans zien aan de hand van een stapel vakbladen. ,,Je ziet de elektrische fietsen met laadbak overal op de voorpagina's staan. Voor de boodschappen, om de kinderen naar school te brengen: in plaats van dat mensen met de auto gaan, zie je dit soort tweewielers steeds vaker."

WERKPLAATS

Lans begon op 1 december 2017 aan de Croonpassage met Elan Bikes. Met aan de voorkant niet de showroom, maar juist de werkplaats. Als de winkel open is, zijn er altijd mensen aan het werk: passanten zien het vakmanschap in de praktijk. ,,De werkplaats moet wel altijd netjes zijn", gniffelt Lans. ,,Wij repareren ook gewone fietsen, maar zijn gespecialiseerd in e-bikes, en dan in de merken die ik hier verkoop, zoals Riese & Müller, Santos, Stromer, Trek..." Unieke modellen die in de regio alleen door Elan Bikes worden aangeboden, dát vindt hij belangrijk. ,,De meer gangbare merken, die kan je overal kopen. Daarvoor komen mensen niet naar Boxtel. Maar zo'n fiets als die van Santos, of eentje van Riese & Müller, daarvoor moet je bij ons zijn."

Of naar Eindhoven. Want daar heeft Lans eind 2020 een pand gekocht aan de Kleine Berg. ,,De echte werkplaats is alleen in Boxtel. In Eindhoven draait het vooral om het etaleren van de fietsen. Je ziet dit bijvoorbeeld een automerk als Tesla ook doen. Die hebben dan midden in de stad een showroom met een beperkt aantal auto's staan."

VAN ROOIJ

De geboren en getogen Boxtelaar zit al sinds zijn vijftiende in het vak. Hij begon bij tweewielerzaak Van Rooij, gerund door de ouders van een vriend. Het bijbaantje groeide uit tot een passie: Lans bleef er vijftien jaar werken en leerde de fijne kneepjes van het vak. Eind jaren negentig sleutelde hij er ook aan de eerste elektrische fietsen. ,,Toen werd de e-bike alleen nog maar gebruikt als hulpmiddel voor mensen die niet goed zelfstandig konden fietsen. Dat is nu wel anders." 

Schoolgaande kinderen, mensen die met speed pedelecs naar hun werk gaan, fietsvakanties... De e-bike is bezig de mobiliteit in Nederland ingrijpend te veranderen. En midden in die ontwikkeling zit Elan Bikes Support. Lans: ,,De belangrijkste verandering die is doorgemaakt? De elektrische fiets wordt nu algemeen geaccepteerd."

Vanwege het eerste lustrum van Elan Bikes Support, trakteert Lans zijn klanten op een speciale korting. Zij krijgen 5 + 5 procent korting op het hele assortiment in de maand december. 


t Niet de laatste modellen maar de werkplaats is de etalage van Elan Bikes Support. De e-bikespeciaalzaak van Boxtelaar Evert Lans heeft de afgelopen vijf jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Foto: Bas van den Biggelaar.

Evert Lans van Elan Bikes.
Evert Lans van Elan Bikes.
Niet de laatste modellen maar de werkplaats is de etalage van Elan Bikes Support. De e-bikespeciaalzaak van Boxtelaar Evert Lans heeft de afgelopen vijf jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt.