BOXTEL: WEL GEDACHTEN, NOG GEEN GELD

'Rondweg kan oplossing PHS-probleem zijn'

Jan Hermens

Een rondweg om Boxtel én toch de fietstunnel in de Tongersestraat, ondanks dat de Raad van State het bestemmingsplan voor dat laatste project van tafel veegde. Hieraan denkt de gemeente nu om de gevolgen van de voorgenomen sluiting van de dubbele spoorwegovergang op te vangen. Dat bleek dinsdag tijdens een informatieavond voor de gemeenteraad over de stand van zaken rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). 

Het treinverkeer neemt de komende jaren flink toe. Oók door Boxtel. Vanwege veiligheid en leefbaarheid moet daarom de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat dicht. Dat heeft grote gevolgen voor de lokale verkeersafwikkeling. Vandaar dat een serie maatregelen is bedacht, waaronder de aanleg van een verbindingsweg tussen bedrijventerrein Ladonk en de Kapelweg (VLK). Maar ook een fietstunnel in de Tongersestraat. Probleem: er is veel te weinig geld. Boxtel praat nu met het Rijk en de provincie om tot een oplossing te komen.

STRATEGISCHE LIGGING

Anton Bos van adviesbureau BMC helpt de gemeente om die oplossing te vinden. In Brabant moeten tot en met 2030 130.000 woningen bijgebouwd worden. Boxtel ligt strategisch tussen drie steden en heeft een goede spoorverbinding. De adviseur schetst dan ook een scenario voor PHS dat aanhaakt bij die Brabantse bouwopgave. 

Een rondweg, waarvan een noordwestelijke ontsluitingsweg deel uit zou maken, sorteert voor op de nieuwbouw die de gemeente in gedachten heeft in de zogeheten oksel tussen de spoorlijnen naar Tilburg en Den Bosch. De roep om zo'n weg is niet nieuw en duikt al jaren van tijd tot tijd op. Nu dus weer. Bos ziet er wel heil in: ,,Zo'n verbinding zou een oplossing kunnen zijn voor de verkeersproblemen rond PHS." 

In de oorspronkelijke plannen speelt de Keulsebaan een belangrijke rol in de verkeersafwikkeling na de sluiting van de dubbele overweg. De gemeente wil die weg verbreden, maar de Raad van State ziet daar geen reden toe. Bos pleit voor kleine aanpassingen aan de Keulsebaan die soelaas bieden tot er een 'robuuste ontsluiting' ligt.

De fietstunnel in de Tongersestraat blijft gewenst. Bos: ,,Die vormt een directe verbinding tussen Tongeren, Kalksheuvel en de noordwesthoek (de oksel - red.) het centrum en het NS-station. Het streven is dat in de toekomst steeds meer mensen de auto laten staan en voor schoon vervoer kiezen. Dan zijn goede en veilige fietsroutes cruciaal." De onderdoorgang is bij calamiteiten ook toegankelijk voor hulpdiensten en dat is van belang voor Tongeren. 

TE WEINIG BUDGET

Voorlopig schetst Bos niet meer dan een denkrichting. Het ontoereikende budget kwam nauwelijks aan bod dinsdag en dat is toch wezenlijk. Op dit moment is er alleen geld om de twee maatregelen te nemen die bovenaan het lijstje staan: de aanleg van de VLK en de sluiting van de dubbele spoorwegovergang. Het bestemmingsplan voor de VLK ligt bij de Raad van State. De uitspraak wordt eind 2023 verwacht. 

De toekomstblik van de adviseur haakt niet voor niets aan bij de woningbouwambitie van Rijk en provincie. Bos: ,,Boxtel moet met deze partijen tot een oplossing komen. De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan, het kabinet blijft ook niet eeuwig zitten. Er is altijd ergens een potje met geld."