Voor de veiligheidsdag eind oktober, opgezet door onder andere de politie, kwam Mocro Maffia-acteur Mandela Wee Wee naar B-Town.
Voor de veiligheidsdag eind oktober, opgezet door onder andere de politie, kwam Mocro Maffia-acteur Mandela Wee Wee naar B-Town. Foto: Albert Stolwijk.

REFLECTIE OP JONGERENWERK NA CORONA

Onderzoek naar de toekomst van B-Town

Pål Jansen

Er is momenteel een onderzoek gaande naar de toekomst van het jongerenwerk. Daarin wordt ook jongerencentrum B-Town betrokken. Aanleiding daarvoor zijn de twee coronajaren. 

De wereldwijde pandemie liet zijn sporen achter op zowel de jongeren als het welzijnswerk dat voor hen wordt georganiseerd. Jeugd had minder mogelijkheden om elkaar op te zoeken en het dagelijks leven ging door de maatregelen van de overheid op de schop. Scholen moesten dikwijls sluiten en horeca waren lange tijd niet toegankelijk. Ook buiten spelen of 'hangen' met vrienden op straat was regelmatig niet vanzelfsprekend. B-Town was eveneens geregeld dicht.  

Uit die periode wil de gemeente Boxtel nu lessen trekken. Want die had ook een effect op het jongerenwerk. De basis voor welzijnsmedewerkers om hun werk te kunnen doen, is namelijk het leggen van contact met de jeugd om hen waar nodig te kunnen ondersteunen. Maar daarvoor moeten ze ook aanwezig zijn op de plekken waar de jongeren zijn: in winkelcentra, op straat, bij de skatebaan, in het park, enzovoort. Alleen... dat was in corona dus allemaal anders. 

De vraag is dus onder meer hoe de jeugd ook na corona het beste bereikt kan worden. Dat kan dus met het zogeheten 'ambulant jongerenwerk'. Dit zijn in Boxtel de professionals van R-Newt, de jongerentak van welzijnsorganisatie ContourdeTwern, die de straat op gaan. Maar ook met accommodaties zoals een jongerencentrum dat jeugd moet zien te trekken en in Boxtel gerund wordt door de gemeente.

BUURTBINDERS

Buurtbinders uit 's-Hertogenbosch is gevraagd het onderzoek te doen. Dat bureau richt zich met projecten op het verbeteren van leefbaarheid in wijken en buurten en is zo ook met andere projecten bezig in de gemeente Boxtel. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met jongeren en belanghebbende partijen over de toekomst van het jongerenwerk, en daarmee dus ook over B-Town. 

De resultaten van het onderzoek door Buurtbinders worden begin in het begin van het nieuwe jaar verwacht.