Wat wordt de toekomst van sportcomplex De Braken en de clubs die er gebruik van maken? Daar werken momenteel vier ambtenaren aan.
Wat wordt de toekomst van sportcomplex De Braken en de clubs die er gebruik van maken? Daar werken momenteel vier ambtenaren aan. Foto: Peter de Koning.

BEGIN FEBRUARI WIL GEMEENTE BOXTEL NIEUW OVERLEG MET SPORTVERENIGINGEN

'We laten clubs De Braken niet in de kou staan'

Pål Jansen

De gemeente Boxtel laat de verenigingen die gebruik maken van sportcomplex De Braken niet in de kou staan. Die belofte kregen vertegenwoordigers van veertien clubs te horen tijdens een gesprek op 14 november. Wat de toezegging betekent, is nog onduidelijk: een technisch onderzoek moet de toekomst van het sportcentrum uitwijzen. Met allerlei scenario's wordt rekening gehouden, óók het huisvesten van arbeidsmigranten. 

Een en ander blijkt uit een ambtelijk verslag van het gesprek, in handen van deze redactie. Verenigingen moeten meer geduld hebben: 6 februari wil de gemeente een nieuw overleg plannen. De bijeenkomst op 14 november met wethouder Fred van Nistelrooij (hij verving de afwezige portefeuillehouder Hans Heesen) en twee ambtenaren, schonk desalniettemin vertrouwen, vond het gros van de clubs. Die laakten eerder uitblijvende communicatie, maar worden nu iedere vier weken geïnformeerd over ontwikkelingen.

10 DECEMBER 2023

Hét heikele punt is met de bijeenkomst nog niet opgelost. Volgend jaar eindigen de afspraken tussen de gemeente en eigenaar Gerard Smit, die in 2013 moest beloven de clubs tien jaar onderdak te bieden tegen maatschappelijke tarieven. Eerder schreef deze krant dat die overeenkomst afliep op 1 juli 2023. Volgens de gemeente Boxtel lopen de afspraken echter tot 10 december 2023.

Sindsdien is het beide partijen nog niet gelukt vervolgafspraken te maken. Smit wil graag nieuwe ontwikkelingen op zijn terrein. Het meest recente plan is om er een wooncomplex voor vierhonderd arbeidsmigranten te bouwen, met behoud van de binnensportfaciliteit. Maar wat hij gaat doen met De Braken als er niet kan worden gebouwd, is nog onduidelijk.

Het huidige college houdt, net als het vorige, ook de kaarten op de borst en heeft inhoudelijk nog geen uitspraken gedaan over Smits plannen. Wel wil het gemeentebestuur graag de sportfunctie van De Braken behouden. Bovendien zoeken B en W naar twee locaties in de gemeente waar in totaal achthonderd gastarbeiders komen te wonen. Partijen konden zich vorige week maandag en dinsdag inschrijven om zo'n tijdelijk gebouw (voor maximaal vijftien jaar) te mogen realiseren. Dit nadat de vorige inschrijfronde mislukte vanwege te strenge voorwaarden. Dat traject is dus nog in volle gang. 

Midden in de discussie bevinden zich alle verenigingen. Hun geduld wordt danig op de proef gesteld: zij moeten zich voorbereiden op het nieuwe seizoen en willen weten waar hun leden in 2023-2024 terecht kunnen. Er moeten wedstrijden worden gepland en een aantal heeft ook te maken met nationale bonden die duidelijkheid willen. Er is te weinig zaalcapaciteit in de gemeente om ze allemaal op te vangen, diverse verenigingen denken aan opheffing als De Braken sluit.

Het gesprek op 14 november bood nog geen uitkomsten. Wel zijn er inmiddels vier beleidsmedewerkers op gebied van maatschappelijk vastgoed betrokken bij het dossier, onder hen een strateeg en een jurist. 'Zij zetten zich volledig in voor de belangen van de verenigingen die gebruik maken van sporthal De Braken', meldt het gespreksverslag van twee weken geleden. In de tussentijd loopt het onderzoek naar mogelijk scenario's en zoekt de gemeente naar een oplossing met de eigenaar.

Vier weken geleden ontving Boxtel de resultaten van de technische staat van De Braken, die aan een flinke opknapbeurt toe is. Aan de hand daarvan kan bekeken worden 'wat er moet gebeuren om sportclubs ook op langere termijn het complex te kunnen laten gebruiken', liet wethouder Heesen toen weten aan deze krant. 

OVERNEMEN

De geschiedenis kan zich wellicht ook nog altijd herhalen. De gemeente werd in 2010 al eens eigenaar van De Braken door het voor 1,4 miljoen euro te kopen. Maar de exploitatie liep in de kosten en het toenmalige college wilde er vanaf. Uiteindelijk nam Smit het sportcomplex in 2013 over voor een half miljoen euro.