De laatste kerstmarkt in winkelcentrum Selissen was in 2019.
De laatste kerstmarkt in winkelcentrum Selissen was in 2019. Foto: Albert Stolwijk.

KUNSTBOOM VERVANGT ECHT EXEMPLAAR IN WINKELCENTRUM

Kerstmarkt moet Selissen weer op kaart zetten


Rens van den Elsen

Even leek de kerstmarkt in winkelcentrum Selissen weer niet door te gaan. Enkele ondernemers van de winkeliersvereniging aldaar konden het echter niet verkroppen dat er na twee jaar corona wéér geen editie in de Van Beekstraat zou komen. Daarom gingen zij zelf aan de slag en dus hangt er zaterdag 10 december van 12.00 tot 17.00 uur weer een gezellige kerstsfeer. 

,,Het is een tijdje stil geweest, maar we willen Selissen weer op de kaart zetten", aldus organisator en ondernemer Ellen van Dort van dierenspeciaalzaak Izzy. Tijdens voorgaande edities, van voor 2020 dus, werkte de winkeliersvereniging samen met wijkplatform Selissen. Door miscommunicatie dreigde het sfeervolle evenement dit jaar in het water te vallen, maar dat wilde Van Dort koste wat kost voorkomen. 

,,Het zou echt doodzonde zijn als we de kerstmarkt zouden laten schieten. Dus ben ik samen met mijn man wat gaan rondbellen. Uiteindelijk hebben we de kraampjes vast kunnen leggen en zijn we nu druk bezig met de invulling van de middag", geeft de ondernemer aan.

MEER KRAAMPJES

Er zijn tijdens de kerstmarkt in Selissen meer kraampjes te vinden dan voorheen. Vijftig zijn er al gevuld en de laatste tien komen volgens Van Dort ook nog wel rond. ,,We willen dat de markt voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen met een smallere beurs. Daarom worden dit jaar ook tweedehands (kerst)spullen verkocht", aldus de ondernemer. De kraampjes worden niet alleen bemand door winkeliers uit Selissen zelf, maar ook door inwoners die iets aan de man willen brengen. Zo staat er iemand met antieke spullen, is kringloopwinkel Spullukus aanwezig en verkopen leerlingen van de Amaliaschool kerststukjes.

Ook aan de jeugd is gedacht. Kinderen kunnen namelijk bij gemeenschapshuis De Walnoot terecht in de garage (jeugdhonk 't Nootje) voor diverse activiteiten, terwijl de ouders langs de kraampjes slenteren.

Nog een verandering ten opzichte van vorige jaargangen: er komt geen grote kerstboom op het grasveldje aan de Reginahof. Tenminste, geen echte. Er is wel een vijf meter hoge kunstboom geregeld die vol komt te hangen met lichtjes. Van Dort legt die keuze uit: ,,Een echte boom plaatsen kost tegenwoordig een klein fortuin. Dus hebben we besloten om er een aan te schaffen die we meerdere jaren kunnen gebruiken."

Ondanks dat er geen echte grote boom staat, krijgt het winkelcentrum natuurlijk wel een kerstuiterlijk. Er komen kleine sparren tussen de kraampjes en er is kerstmuziek, verzekert Van Dort.

NIEUW BLOED

Voorheen was Bart van Roosmalen van bloemsierkunst Marimba de kartrekker voor evenementen als de kerstmarkt. Maar hij vindt het tijd voor nieuw bloed. ,,Er zijn de afgelopen jaren nieuwe, jonge ondernemers bijgekomen. Die moeten ook de kans krijgen om er iets van te maken in ons winkelcentrum", aldus de bloemist. Ook al staat hij niet meer vooraan in de organisatie, helpen doet hij maar al te graag, ook in aanloop naar 10 december. ,,Ze kunnen me altijd bellen en dat doen ze ook wel. Daarnaast blijf ik ook mijn rol als voorzitter van de winkeliersvereniging vervullen en heb ik onlangs voor de veertigste keer de feestverlichting opgehangen. Nee, voorlopig zijn ze nog niet van mij af", grinnikt Van Roosmalen.

INSCHRIJVEN

Iedereen kan tijdens de kerstmarkt een kraam huren om nieuwe óf gebruikte spullen aan te bieden. Dat kost vijftien euro per twee strekkende meter. Belangstellenden kunnen zich tot woensdag 7 december aanmelden bij Izzy aan de Banier 3 of via (0411) 78 25 65.

De laatste kerstmarkt in winkelcentrum Selissen was in december 2019. Veel winkeliers toonden toen ook hun waren en er konden marshmallows geroosterd worden.
De laatste kerstmarkt in winkelcentrum Selissen was in december 2019. Veel winkeliers toonden toen ook hun waren en er konden marshmallows geroosterd worden.
De laatste kerstmarkt in winkelcentrum Selissen was in december 2019. Veel winkeliers toonden toen ook hun waren en er konden marshmallows geroosterd worden.