Is het haalbaar voor het bedrijfsleven op Ladonk om lokaal energie te verhandelen? Dat laat de gemeente Boxtel momenteel onderzoeken.
Is het haalbaar voor het bedrijfsleven op Ladonk om lokaal energie te verhandelen? Dat laat de gemeente Boxtel momenteel onderzoeken. Foto: Albert Stolwijk, januari.

Lokaal energie verhandelen: Boxtel verwacht eerste plan in maart

Algemeen

Is het mogelijk om de handel in elektriciteit lokaal te organiseren? De gemeente Boxtel laat dit momenteel onderzoeken door Firan, een dochteronderneming van nutsbedrijf Alliander. Daarvoor wordt een energiescan gedaan bij de tien grootverbruikers op Ladonk, zoals Rabobank (datacenter), Vion en Distrifresh. In maart moet er een eerste ontwerp van zo’n zogenaamde energiehub liggen.

Initiatiefnemers van zonneparken moeten afwachten wat de uitkomst is van de studie om te weten of zij lang moeten wachten met het aanleggen van de panelen. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met vier partijen die een veld vol zonnepanelen in de gemeente Boxtel willen realiseren. Zij zijn volgens de gemeente goed voor 47,8 hectares. Momenteel liggen er aanvragen voor tien locaties van acht partijen. De gemeente moet nog bepalen aan wie zij de grootschalige opwek van elektriciteit zal gunnen. Er komen nog vier van dit soort inschrijfmomenten meer, is de bedoeling.

KRAPTE