Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel


Thom van Alphen trainer bij AV Marvel

“Ik heb loopgenen”

Thom van Alphen uit Boxtel is hartstikke sportief en net zo enthousiast Twee kenmerken die hij sinds kort inzet als nieuwe hardlooptrainer bij plaatselijke atletiekvereniging AV Marvel. Daar deelt hij zijn enorme kennis, kunde en ervaring met veel plezier met alle leden en nodigt hij gelijk potentiële hardlopers van harte uit om het eens te komen proberen.

Zo vader, zo zoon

De liefde voor sport zit in het DNA-profiel van de in Boxtel geboren en getogen Thom van Alphen en is iets wat hij naadloos overnam van zijn vader. “Ik ben opgegroeid op Luissel, in het buitengebied van Boxtel. Mijn vader was een hardloper. Als hij deelnam aan een wedstrijdloop gingen wij wel eens kijken. Ik heb loopgenen”, blikt hij terug. Daar is geen letter van gelogen, maar het duurde even voor dit de volledige focus kreeg. “Ik heb lang bij ODC gevoetbald. Ik was geen technische voetballer maar kon ook toen al heel hard en lang lopen. Daar schakelde ik mijn tegenstanders mee uit. Het zorgde ervoor dat ik het tot het 1e elftal schopte waar we zelfs kampioen mee werden.”, vertelt hij en vervolgt: “Naast techniek is goed en lang(er) kunnen hardlopen essentieel bij nagenoeg elke (bal)sport. Daar is tegenwoordig overigens wel wat meer aandacht voor.” Hij put daarmee uit eigen ervaring. “Na mijn tijd in de selectie heb ik nog in de spits van het vriendenelftal ODC-5 gespeeld. Een superleuke tijd gehad. Keeper Kareltje Meijs schoot dan een lange bal naar voren op mij want ze konden me niet bijhouden. Vervolgens tikte ik de bal uit een counter aan de andere kant binnen.” 

Energie van groei bij kinderen

Al in zijn voetbaljaren maakte hij kennis met AV Marvel. “Omdat ik goed kon hardlopen wilde ik uiteindelijk weleens weten hoe de vlag erbij hing. Ik heb als 24/25-jarige twee jaar op een rij deelgenomen aan een door de vereniging ‘Open 10 kilometer loop’. Beide keren eindigde ik op een 2e plek. Zonder specifieke hardlooptraining liep ik die tien kilometer toen al onder de 35 minuten. Dat was toen en nu nog steeds een strakke tijd.”

Vanwege zijn jonge gezin stopte hij met voetballen en was enige tijd doende met een kwarttriatlon. Dat is zwemmen, fietsen en daar is het weer, hardlopen. Hoewel hij het allemaal leuk vond, bleek (en blijkt) hardlopen écht helemaal zijn ding. Dusdanig dat hij er (veel) meer mee wilde. “Toen er een gat viel bij de hockeyclub (MEP) van mijn dochter ben ik daar gaan coachen en trainingen verzorgen. Daar zat een half uur looptraining in. Ik had er plezier in en kreeg energie van de groei die ik zag dat ze maakten. Ik vond echter ook dat als je iets doet je wel moet weten wát je doet. Daarop heb ik mijn kennis ontwikkeld bij een loopschool in de naaste omgeving. Aansluitend daarop heb ik een opleiding gevolgd bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie in Breda”, somt hij op.

Slagroom op de taart

Tot zijn grote geluk is Thom sinds kort trainer bij AV Marvel in Boxtel. “Dat ik bij een goede atletiekvereniging en dan ook nog in eigen dorp gevraagd werd om trainingen te gaan geven is voor mij de slagroom op de taart. Door alles wat ik geleerd en ondernomen heb de afgelopen jaren, heb ik een goed gevulde rugzak met kennis en informatie. Die deel ik heel graag met anderen.”

Volgens de gedreven hardloper en trainer is kennis over de fysiologie van het lichaam nodig om een goede training te kunnen geven. “Er zijn een aantal spiergroepen. Armen, schouders, buik en rug en benen. Als je weet hoe dat allemaal in elkaar steekt en werkt kan je dat inzetten om mensen met kleine tips technischer en gemakkelijker te laten lopen waardoor ze het langer en zonder blessures volhouden.” 

Met heel veel plezier is Thom intussen wekelijks te vinden op de atletiekbaan van AV Marvel aan de Voetboog 24 in Boxtel. “Ik train op maandag de recreanten. Dat zijn allemaal mensen die het fijn vinden om hard te lopen en er zijn erbij die af en toe of geregeld een wedstrijdje mee pakken. Ze komen om hun conditie op peil te houden, fit te blijven en voor het onderlinge sociale contact. Dat laatste vind ik ook belangrijk. We beginnen en eindigen samen. Dus de wat snellere groep stopt gelijktijdig met lopers die een wat minder snel tempo hebben.” 

Een uitlaadklep en ontspannend

Wat Thom betreft is er niets heerlijkers dan hardlopen en hij kan het écht iedereen aanraden. “Je kunt je kop leegmaken en je energie kwijt met hardlopen. Het is een goede uitlaadklep, in- maar vooral ontspannend, buiten hard lopen is puur genieten, ook van de omgeving en je hebt na afloop altijd een goed gevoel”, weet hij om toe te voegen: “En iedereen kan het, of kan het leren.” 

Wie het na bovenstaande ook eens wil proberen kan voor informatie terecht op www.avmarvel.nl - Mensen die net als Thom een goed gevulde hardlooprugzak hebben die ze als trainer willen delen met anderen zijn ook uitgenodigd om zich te melden.

Afbeelding
Afbeelding