Afbeelding
Foto:

Zo maak je een goede cv

Op zoek naar werk? Dan ontkom je niet aan een cv. Maar wat betekent een cv eigenlijk? Heel officieel betekent curriculum vitae (cv) ‘levensloop’. Oftewel: het levenspad dat je al hebt bewandeld. En nu to the point: in je cv zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby's en skills.

Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv, voordat hij je sollicitatiebrief leest. Het doel van een cv is dus om een werkgever snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Heb jij het juiste diploma voor een job? Of de vereiste werkervaring? Past jouw profiel bij de kandidaat die zij zoeken? Een recruiter leest het allemaal af van jouw cv (en sollicitatiebrief). Super belangrijk dus, dat je cv op en top in orde is.

Onmisbaar in je cv

Tijd om een cv te maken. Maar wat is onmisbaar in je cv en hoe stel je een goed cv op? Een cv bevat de volgende elementen:

-Contactgegevens: Onmisbare contactgegevens zijn je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. En heb je een eigen website of online portfolio dat de wereld moet zien? Zet het erbij! En solliciteer je op een creatieve functie en is je Instagram account een juweel? Vergeet deze er ook niet bij te zetten.

-Stukje over jezelf: Een goede manier om je cv eruit te laten springen? Zet een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin. Het is even wat werk. Want hoe kun je jezelf voorstellen, zonder dat je je sollicitatiebrief kopieert en clichés gebruikt? Maar hierdoor wordt je cv meer dan alleen een papiertje met wat je allemaal kunt.
-Werkervaring: Een werkgever kijkt naar relevante werkervaring. Stouw je cv dus niet vol met korte bijbanen. Maar zet er banen op waar je meer aan hebt gehad dan alleen maar snel geld verdienen. Waarvan de lezer denkt: kijk, die is klaar voor deze baan. Als je ook nog bij iedere relevante baan, kort vertelt wat jouw taken waren en de banen in volgorde van heden naar verleden zet, dan is je cv on point.
-Opleidingen: Je diploma’s krijgen een mooie plek op je cv. Zet ook deze weer van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Vergeet er niet bij te vermelden of je het diploma hebt gehaald. Heb je trouwens een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Zet ook deze er dan bij.
-Kennis en vaardigheden: Kennis en vaardigheden op je cv zetten is zeker een goeie. Maar laat algemene dingen, zoals kennis van Word, achterwege. Dat kan iedereen wel. Maak het onderscheidend. Noem bijvoorbeeld contentmanagementsystemen die je onder de knie hebt of talen die goed van pas komen bij jouw toekomstige baan.
-Cv met foto: ja of nee?: Wel een foto op je cv? Geen foto op je cv? Wij zeggen: gewoon een cv met foto doen. Een simpele portretfoto gemaakt met daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed. Jij onthoudt iemand toch ook veel beter als je er een gezicht bij hebt?

Puntjes op de cv

Persoonsgegevens? Werkervaring? Opleidingen? Check – check – check. Klaar om je cv te versturen. Kijk alleen voordat je dat doet nog even naar onderstaande tips, om zeker te weten dat jouw professionele cv er superstrak uitziet.

-Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes.
-Maak een basis-cv en pas deze iedere keer aan op de baan waarop jij solliciteert. Zo creëer je elke keer een perfecte match met de functie.
-Maak je cv overzichtelijk en scanbaar. Met tussenkopjes, een logische volgorde en nette uitlijning.
-Zet je naam in de header van je cv. Vooral handig voor een recruiter die jouw cv zo snel kan vinden.
-Gebruik een representatief e-mailadres.
-Gebruik hyperlinks in je cv. Hierdoor kijkt de recruiter of werkgever eerder naar je blog of socialmediakanalen. Gebruik geen overload aan linkjes, maar zet er maximaal drie in.
-Print je cv voor de final check. Je ziet vaak sneller foutjes op papier dan op je scherm.
-Laat je cv altijd door iemand anders checken. Vier ogen zien meer dan twee.

Cv in Word maken

Heb jij geen kaas gegeten van designprogramma’s als Photoshop en InDesign? Of speel je het liever op safe met een strak en simpel cv? Dan kun je natuurlijk je cv maken in Word. In Word kun je gratis cv-sjabloon gebruiken om in no time je cv te maken.

Een creatief cv

Solliciteer je op een creatieve functie? Grote kans dat je er dan wilt uitspringen met een creatief cv. Hoe een creatief cv eruit ziet, bepaal je natuurlijk zelf. Wat wel belangrijk is bij het maken van een creatief cv, is dat je een haakje zoekt waar je jouw cv aan ‘ophangt'. Wil je bijvoorbeeld als persvoorlichter aan de slag? Dan kun je ervoor kiezen om je cv op te maken in de vorm van een persbericht.

Nog iets om rekening mee te houden bij een creatief cv maken: voer het goed uit. Zorg dat de teksten goed leesbaar zijn en dat alle belangrijke informatie die je in een normaal cv vindt, ook in jouw creatieve cv staat. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor jouw creatieve cv? Kijk dan eens naar creatieve cv-voorbeelden.

No go's op je cv

We hebben je al wat handige handvatten gegeven om je cv te laten opvallen. Maar er zijn natuurlijk ook zaken, waar je jouw handen liever niet aan brand. Echte no-go's voor op je cv. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Oneindig lange teksten

Maak je cv kort en krachtig. Ellenlange teksten met veel vage woorden horen hier niet in. Het belangrijkste is dat de recruiter een goed beeld krijgt van de kennis en ervaring die je al hebt, en het talent dat je nog kunt ontwikkelen. Schrijf dus alleen het belangrijkste op. Een goed cv is maximaal twee A4’tjes. Heb je nog niet veel ervaring, dan is een cv van één A4’tje prima.

Jargon of afkortingen

"Belangrijk binnen mijn baan was UGC. Verder kreeg ik te maken met CRM, EPC, SERM…” De recruiter heeft waarschijnlijk geen idee waar je het over hebt. Probeer daarom afkortingen en jargon te vermijden. Als jij niet de moeite neemt om vaktermen te vertalen naar begrijpelijke tekst, dan doet de recruiter dat ook niet.

Liegen

Je wilt jezelf van je beste kant laten zien. Je cv hier en daar iets aandikken? Mag best, maar weet wel: recruiters zijn getraind om daar doorheen te prikken. Maak van je cv dus geen literaire fictie.

Niet inspelen op de vacaturetekst

Dat de perfecte kandidaat niet bestaat, weet elke recruiter. Maar je kunt wel in de buurt komen. Hoe? Door je cv zo te schrijven dat deze aansluit op de baan waarop je solliciteert. Benadruk in je cv de belangrijkste eigenschappen uit de vacaturetekst. Staat er in de vacature dat je stressbestendig moet zijn? Zet dan vooral werkervaring op je cv die laat zien dat jij in stressvolle situaties op je best bent. Doe je dit niet? Dan laat je een unieke kans liggen om jezelf te onderscheiden.

Afbeelding