Afbeelding
Foto:

Drie in één club LOV Liempde 50 jaar!

"Wij zijn geen prestatieclub”

Het is een drie in één club. De Liempdse Omni Vereniging waar je, ongeacht leeftijd welkom bent om aan te sluiten om recreatief te volleyballen of te badmintonnen en die wekelijks sportuurtjes verzorgen voor 55-plussers. In relaxte sfeer werd onlangs met alle leden het 50-jarige jubileum van de club gevierd. Tijd voor een terug- en vooruitblik.

LIEMPDE – Op initiatief van Henk Habraken en Jan van der Wiel uit Liempde werd in 1972 gewerkt aan de oprichting van een plaatselijke volleybalvereniging. Beide heren wilden graag deze sport uitoefenen, sloegen links en rechts op de tamtam en met een groep sportievelingen volgde in oktober van dat jaar voor het eerst een volleybaltraining in de gymzaal van de plaatselijke basisschool. Enkele maanden later, om precies te zijn op 1 december 1972, werd de Liempdse Volleybal Club (LVC) officieel opgericht. “Het ging om te beginnen om een groep liefhebbers van de sport die zelf trainden en onderlinge wedstrijdjes hielden. Liempde had nog geen sporthal. De club ontwikkelde zich echter. Er kwamen leden bij en uiteindelijk werd de oversteek gemaakt naar de gymzaal bij het jeugdhuis van de Pius X”, aldus Toon Voets uit Liempde en Wim Tiellemans uit Boxtel. Eerstgenoemde is al ruim 30 jaar aangesloten bij LOV, staat genoteerd als voorzitter en speelde heel lang volleybal. Wim woonde 9 jaar in Liempde, is secretaris, staat al 24 jaar op de ledenlijst. Hij speelt nog steeds met veel plezier badminton.

1981 opende Sporthal Pius X

 

De heren maken onderdeel uit van het 5-koppige bestuur en blikken met plezier terug en vooruit. Ze vervolgen: “Ook de gymzaal van het jeugdhuis was (te) klein. De behoefte aan een (veel) grote(re) sporthal groeide bij iedereen. Met name de LVC nam het voortouw om ook andere verenigingen te mobiliseren en demonstratief met spandoeken aanwezig te zijn bij een raadsvergadering van de destijds nog zelfstandige gemeente Liempde. Tot geluk van het dorp was de gemeente niet doof voor de hartenkreet. “Om het te kunnen realiseren verkocht de gemeente Liempde de bossen van natuurgebied De Scheeken aan het Brabants Landschap. Van dat geld werd een sporthal gebouwd. In 1981 opende Sporthal Pius X zijn deuren en konden plaatselijke verenigingen voortaan daar trainen, wedstrijden en toernooien houden”, melden de heren. Ze voegen trots toe: “Het logo van LOV werd door Trees van Nunen ontworpen en door Henk Habraken opgehangen in de sporthal. Daar hangt het nog altijd.” 

Liempdse Omni Vereniging


Er was plaatselijk geen badmintonclub, maar er waren wel een aantal mensen die deze sport wilden uitoefenen. Liempde is een dorp waar de lijntjes kort zijn en mensen elkaar kennen. Zodoende kwam de wens op het bordje van de volleybalvereniging. Na enige overweging besloten zij daarop om ook badminton op te nemen. Er volgde een naamswijziging en vanaf 29 mei 1990 werd verder gegaan als de Liempdse Volleybal- en Badminton Club (LVBC). “Bij ons 20-jarige bestaan in 1992 kregen alle leden een gratis clubshirt met die naam”, weten de heren nog. De naam was echter geen lang leven beschoren want: “In 1994 werd ook tafeltennis en jeugdgymnastiek opgenomen in de club. Toen hebben we ons om laten dopen in Liempdse Omni Vereniging. Omni betekend namelijk meerdere sporten. Tafeltennis en jeugdgymnastiek hebben we overigens slechts enkele jaren onder onze hoede gehad.”

Terwijl het ene wegviel stond echter het andere al weer klaar. Nadat een project van de gemeente Boxtel om 55-plussers (meer) te laten bewegen ermee stopte nam de LOV in 2006 het roer van hen over. Vanaf dat moment is LOV een club om te volleyballen, badmintonnen en zijn er twee sportieve beweeggroepen voor 55-plussers. Op maandagochtend is er van 09.00 uur tot 10.00 uur en aansluitend van 10.00 uur tot 11.00 uur een groep senioren onder leiding van trainster Petra Cuppen actief in sporthal Pius X. Dinsdagavond komen daar tientallen leden samen om er van 20.00 uur tot 22.00 uur recreatief, maar ook bloedfanatiek zo laat Wim direct weten, te badmintonnen. Donderdag wordt er van 20.30 uur tot 22.00 uur onder leiding van trainer Martin Heeffer recreatief en gedreven gevolleybald.

1 december


Op 1 december van dit jaar bestaat LOV 50 jaar. Verdeeld over alle takken van sport telt de club 70 leden. Met hen vierde LOV onlangs het jubileum. Hoewel de club ook na vijftig jaar gezond is van lijf en leden, willen ze dat ook graag blijven en is en wordt nieuwe aanwas op elk front van harte welkom geheten. In alle gevallen is het aanbod om aan te sluiten en in een gemoedelijke sfeer in beweging te komen. De maandagochtendgroepen richten zich op iedereen van 55 jaar en ouder. Er is echter geen leeftijdsgrens om wekelijks gezellig te volleyballen of badmintonnen. Voor elk van de drie disciplines geldt dat er gratis een aantal trainingen meegedaan kan worden om sfeer te proeven. Het hoeft geen betoog dat zowel Toon als Wim het iedereen van harte aanraden: "Wij zijn geen prestatieclub. Het sociale karakter van alles wat we doen is heel groot en het is vooral heel gezellig.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding