Afbeelding
Foto: Pixabay.

SCHOOLBESTUUR TALENTIS HOOPT OP STEUN UIT DEN HAAG

Energienota basisscholen stijgt met 30 procent

Jan Hermens

De basisscholen die vallen onder Talentis, waaronder zeven in de gemeente Boxtel, zien volgend kalenderjaar hun energierekening met gemiddeld 30 procent stijgen. Voorzitter Ton Reijnen hoopt op steun vanuit Den Haag, maar wat die per school inhoudt, is nog onduidelijk.

Vanaf komend voorjaar trekt het Rijk structureel 400 miljoen euro extra uit voor scholen. Het geld is tevens bedoeld voor culturele instellingen die de overheid bekostigt. De ondersteuning dient om de hogere kosten door inflatie en energie op te vangen. Het is dus waarschijnlijk dat er geld naar Boxtel komt, maar hoeveel moet nog blijken.

'GEEN GAZPROM'

Talentis kampt niet met het probleem waar de middelbare scholen van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) mee zitten (waaronder Jacob-Roelandslyceum en Baanderherencollege). De organisatie voor voortgezet onderwijs had een energiecontract afgesloten bij Gazprom. 

Op last van minister Rob Jetten (klimaat & energie) stapte OMO over naar een andere leverancier. Dat heeft nu te maken met een vertwaalfvoudiging van de kosten. Reijnen: ,,Daarvan is bij Talentis geen sprake."

STUREN OP GEDRAG

Veel knoppen om aan te draaien, zijn er niet, legt Reijnen uit: ,,We kunnen sturen op gedrag, dus verwarming niet te hoog, lampen niet onnodig laten branden, maar meer niet." 

Talentis werd medio 2020 gevormd toen de Boxtelse stichting Sint-Christoffel fuseerde met Leijestroom in Vught. Hieronder vallen in totaal vijftien basisscholen.


pt Ton Reijnen van stichting Talentis, het overkoepelende bestuur van basisscholen. Foto: Peter de Koning, 2017.

Voorzitter Ton Kreijnen van Talentis, het overkoepelende bestuur van basisschoolen in deze regio. (Foto: Peter de Koning).