De toekomstige groenzone tussen het te bouwen woonzorghuis in de pastorietuin en het Smalwater wordt dertig meter breed. Dat is driemaal breder dan oorspronkelijk de bedoeling was.
De toekomstige groenzone tussen het te bouwen woonzorghuis in de pastorietuin en het Smalwater wordt dertig meter breed. Dat is driemaal breder dan oorspronkelijk de bedoeling was. Foto: Albert Stolwijk, 2021.

VERDERE AANPASSING BOUWPLAN PASTORIETUIN BARONIESTRAAT

Groenzone Smalwater wordt nog wat breder


Henk van Weert

De ecologische verbindingszone op de oever van het Smalwater wordt nog wat ruimer van opzet. De compensatie voor het bouwplan in de tuin van de voormalige pastorie aan de Baroniestraat in Boxtel wordt dertig meter breed en telt straks een oppervlak van 930 vierkante meter. 

Begin augustus werd al bekend dat de eengezinswoningen zijn geschrapt uit het bouwplan. De realisering van een woonzorghuis voor ouderen handhaaft de Vughtse projectontwikkelaar Vrijborg wel. Woensdagavond 30 november wordt het aangepaste bouwplan nader toegelicht voor belangstellenden in museum MuBo.

Volgens Mark Hassink van Vrijborg zijn de wijzigingen doorgevoerd na gesprekken met buurtbewoners, waterschap, gemeente en provincie. Zo wordt het zorghuis met twee keer 24 woonstudio’s, gezamenlijke huiskamer en leefkeuken nóg iets verder van het Smalwater gesitueerd. 

In het oorspronkelijke bouwplan was sprake van een afstand van tien meter, maar daar ging de provincie niet mee akkoord. In augustus meldde deze krant dat de afstand was opgerekt naar 25 meter, nu wordt dat dertig meter. En de ecologische verbindingszone aan de oever wordt niet achthonderd, maar 930 vierkante meter groot.

POSITIEVE GESPREKKEN

Het woonzorghuis krijgt twee bouwlagen plus een kap en is inmiddels besproken in zowel de welstands- als monumentencommissie. ,,Hun officiële bevindingen moeten we nog ontvangen, maar het waren positieve gesprekken. Aan de hand hiervan zijn nog enkele aanpassingen doorgevoerd”, stelt Hassink. Hij vervolgt: ,,Maar de nieuwbouw gaat staks helemaal op in de monumentale omgeving.” 

Daarmee doelt de Vughtse projectontwikkelaar onder meer op de voormalige Heilig Hartkerk. Maar ook op de bijbehorende pastorie die het bedrijf in opdracht van woonstichting Joost enkele jaren geleden verbouwde tot appartementen voor mensen met het syndroon van Down. Bovendien maakt ook het vroegere klooster Sint-Ursula deel uit van die omgeving.

Over een datum waarop de schop daadwerkelijk de grond in kan, laat Hassink zich nog niet concreet uit: ,,We zouden graag in het laatste kwartaal van 2023 starten, maar eerst moet de bestemmingsplanprocedure nog worden doorlopen.”

GEEN WOONHUIZEN

Als reden voor het schrappen van de zeven eengezinswoningen uit het plan, geeft Hassink dat de woningbehoefte in Boxtel sinds de lancering van het bouwplan is gewijzigd. ,,Zo wordt momenteel volop gebouwd in Heem van Selis. De behoefte aan dit soort woningen is gewoon minder geworden."

Voor de inloopavond op woensdag 30 november zijn 135 buurtbewoners persoonlijk uitgenodigd door Vrijborg. Maar ook anderen zijn van 19.15 tot 20.30 uur welkom in MuBo, het museum tegenover de bouwlocatie. Vanwege de beperkte ruimte dienen zij zich aan te melden via e-mail: info@vrijborg.nl.