WERKDRUK TE HOOG VOOR PERSONEEL

Langer toezicht inspectiedienst op Jeugdbescherming Brabant

Het verscherpt toezicht op de jeugdhulpinstanties in Noordoost-Brabant is ten einde, behalve voor Jeugdbescherming Brabant (JBB). De inspectiediensten Gezondheidszorg & Jeugd én Justitie & Veiligheid verlengen het met zes maanden. 

Dat het toezicht bij de JBB niet wordt beëindigd, heeft alles te maken met de wachtlijst. Hoewel die instelling al geruime tijd bezig is met interne verbeteringen, neemt het aantal kinderen dat wacht op een vaste jeugdbeschermer niet af. De inspecties willen controleren of JBB de ingezette maatregelen blijft uitvoeren. 

De andere twee gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming, de William Schrikker Groep en het Leger des Heils, worden niet meer extra gecontroleerd. Er zijn belangrijke stappen gezet in Brabant, vinden de inspectiediensten. Maar de problemen blijven groot. Het lukt nog steeds niet om voor elk kind tijdig passende hulp te bieden. 

HULP NIET OP TIJD

De instellingen zijn sinds juli vorig jaar onder extra toezicht gesteld. Het lukte hen niet om tijdig hulp te bieden en goed beleid neer te zetten voor kinderen die bescherming nodig hebben. Een maand daarvoor kondigde onder meer JBB een opnamestop aan. Die zag te veel personeel uitstromen waardoor de werkdruk te hoog werd. 

MILJOENENTEKORT

Bovendien kampte de organisatie met een tekort van drie miljoen euro over 2020. Tot medio december konden ongeveer 180 kinderen geen begeleiding krijgen van JBB. Om hun veiligheid te waarborgen, richtten gemeenten een crisisorganisatie in met ondersteuning van de William Schrikker Groep.