Ziekenhuisapother Nielka van Erp uit Liempde werd vorig jaar jaar aangesteld als hoogleraar aan de Radboud Universiteit.
Ziekenhuisapother Nielka van Erp uit Liempde werd vorig jaar jaar aangesteld als hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Foto: eigen collectie.

Liempdse professor vertelt over (kanker)medicijnen

Algemeen

Op uitnodiging van KBO Boxtel vertelt Nielka van Erp van de Nijmeegse Radboud Universiteit op maandag 28 november over het gebruik van (kanker)medicijnen. De lezing door de uit Liempde afkomstige professor begint om 14.00 uur in gemeenschapshuis De Rots en is gratis toegankelijk voor leden. Andere belangstellenden betalen twee euro entreegeld.

Naast haar werk als ziekenhuisapotheker van het RadboudUMC leidt Van Erp een onderzoeksgroep die de farmacologie van kankermedicijnen bestudeert. Doel van het team is dat patiĆ«nten de juiste dosis en de meest effectieve medicatie krijgen. Dit verschilt per persoon. 

TUSSENGEBIED

Bij de ene patiƫnt wordt met dezelfde dosis een vele hogere concentratie in het bloed bereikt dan bij een andere. Terwijl het bekend is dat bij hele hoge concentraties veel bijwerkingen optreden en bij hele lage concentraties het geneesmiddel niet goed kan werken. Er is een bepaald tussengebied, waarbij de bijwerkingen te verdragen zijn en de therapie optimaal werkt.