De directeuren van Ark en Groen Ontwikkelfonds Brabant zetten hun handtekeningen.
De directeuren van Ark en Groen Ontwikkelfonds Brabant zetten hun handtekeningen. Foto: Ruud van Nooijen.

Landbouwgronden worden nieuwe natuur

Algemeen

Het Groene Woud wordt 101 hectare natuur rijker. Dat komt voort uit de samenwerking tussen Ark Rewilding Nederland en Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB). Woensdag 16 november werd de overeenkomst ondertekend waarin de toekomst van de voormalige landbouwgronden verankerd is.

GOB-directeur Mary Fiers en Ark-topman Jos Rademakers kwamen naar De Hemel op Velder in Liempde om hun handtekeningen te zetten. Ark-projectleider Ger van den Oetelaar: ,,De provincie beoogt elk jaar Brabant-breed op vele plekken natuur te realiseren. Dit gaat vaak mondjesmaat. Dat wij hier nu in één keer ruim honderd hectare landbouwgrond omvormen in permanente natuur, is uitzonderlijk.” 

Dit is geen verdienste van Ark alleen, aldus Van den Oetelaar. ,,Zoiets kan niet zonder medewerking van bijvoorbeeld gemeenten, grondeigenaren en vrijwilligers die op allerlei manieren meehelpen.” 

De 101 hectaren die nu natuur worden, bestaan uit voormalige landbouwpercelen die Ark Rewilding - tot voor kort heette de organisatie Ark Natuurontwikkeling - in de afgelopen jaren in Het Groene Woud verwierf. Deze liggen nabij natuurgebied De Geelders, in het gebied rond beek de Beerze en in het Dommeldal. Mede dankzij subsidies van het GOB kon Ark de grond betalen.

BEWIJS

Om de financiële ondersteuning te kunnen krijgen, moest notarieel worden vastgelegd dat de verworven gronden natuur worden én blijven, voor altijd. De overeenkomst die woensdag 16 november bekrachtigd werd, de zogeheten Kwalitatieve Verplichting, vormt daar het bewijs van.

Het totale gebied is verworven onder de vlag van Brabants Goud in Het Groene Woud, het Ark-project dat zich richt op de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant.