ENERGIECONTRACTEN SPORTCLUBS:


'Het gaat te ver om leden thuis te laten douchen'


VERVOLG VAN VOORPAGINA

Qua gas kijkt de hockeyvereniging naar de juiste afstellingen, vooral in het clubhuis. MEP wil de kleedkamers en kantine comfortabel houden als er spelers en supporters aanwezig zijn, maar als er niemand is gaan alle radiatoren op de laagste stand. ,,We vinden het te ver gaan om leden thuis te laten douchen na een wedstrijd, maar we hebben hen wel gevraagd om niet langer dan vijf minuten onder de kraan te staan", aldus de hockeypreses.

Het energiecontract loopt ook bij MEP eind dit jaar af, maar grote zorgen zijn er nog niet. Swinkels: ,,Ja, de kosten zullen stijgen, maar dat kunnen we nog wel opvangen." 

Vooralsnog kloppen de Boxtelse sportverenigingen die de redactie heeft gesproken niet bij de gemeente aan voor hulp. 

WARMPJES

Stijgende energietarieven raken de ene club meer dan de andere. Sommige zitten er letterlijk warmpjes bij. Zo is de accommodatie van biljartvereniging 't Ivoor aan de Voetboog geheel zelfvoorzienend. ,,We hebben een aantal jaar geleden flink in geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp. Daar plukken we nu de vruchten van", geeft de nieuwe voorzitter Chris Fasseur aan. De biljarttafels worden verwarmd en dat kost flink wat energie. Maar het verbruik wordt dus opgevangen door de duurzame maatregelen. 

Ook bij voetbalclub ODC werd eerder al eens gekeken naar het terugdringen van de energiekosten. De vereniging beschikt dus al over een flink aantal zonnepanelen. Penningmeester Louis van Besouw van de tricolores: ,,Onze accommodaties zijn behoorlijk up-to-date. Extra maatregelen zijn op dit moment dan ook niet aan de orde."

DOORGEPAKT

Teun Vlaminckx van tafeltennisvereniging Taverbo weet dat het gascontract van de club nog twee jaar loopt. ,,Dat is erg prettig. Daarnaast hebben wij in de coronaperiode geïnvesteerd in zonnepanelen en led-verlichting. Onze douches kennen sinds de verbouwing een warmteterugwinsysteem. Hoewel het nemen van duurzaamheidsmaatregelen destijds best een flinke stap was, zijn we nu blij dat we hebben doorgepakt."

Bij de badmintonners van BC '80 Blusco speelt het energieverhaal nog niet. Zij huren hun accommodatie, sporthal De Dommel, en hebben nog niets gehoord over een eventuele stijging van de kosten. Veel meer besparen dan nu kan volgens voorzitter Marian van Weert niet: ,,Onze leden douchten al veelal thuis en we schakelen de lichten in de hal altijd zo snel mogelijk uit na het sporten."

Vooralsnog staan de Boxtelse verenigingen er dus goed op. Toch heeft Essche Boys nog een laatste tip om energie te besparen, geeft voorzitter Ad Wolfs aan: ,,Wij zetten in de kantinekeuken nog maar een van de twee frietpannen aan..."