Duurzame Week Boxtel de voorganger van Duurzaam Weekend.
Duurzame Week Boxtel de voorganger van Duurzaam Weekend. Foto: Henk van Weert

CENTRUMPLEIN KLEURT GROEN IN OKTOBER

Tiny House, energie en vergroening: Markt in teken van duurzaamheid

De Markt in Boxtel kleurt groen op 8 en 9 oktober. Verschillende partijen organiseren dan het Duurzaam Weekend, de verkorte opvolger van de Duurzame Week Boxtel. Een Tiny House, tips over besparen en groen op daken: de Boxtelaar die snel of in de toekomst iets aan zijn energierekening wil doen, komt aan zijn trekken.

De opening van het activiteitenweekend op zaterdag wordt om 11.45 uur verricht door wethouders Désiré van Laarhoven en Mariëlle van Alphen, waarna de informatiemarkt op het centrumplein is geopend tot 16.00 uur. Veel lokale organisaties die iets met duurzaamheid doen, nemen deel aan het evenement. 

Tot de organisaties behoort ook de gemeente Boxtel. Het team duurzaamheid vertelt dan van alles over initiatieven die worden ontplooid en welke steun de gemeente kan geven. 

ZONDAG

Daags erna is het vervolg van 13.00 tot 17.00 uur ook in de vorm van een markt. Dan schuift tevens het Energieloket ‘Brabant Woont Slim’ aan met een bijzondere stand: een Tiny House. Daarnaast komt de Populierenwagen naar Boxtel met wetenswaardigheden over toeristische routes en duurzaam recreëren in Boxtel en omgeving. 

Ook hebben de organiserende partijen (Bruisend Centrum, de gemeente en Transitie Boxtel) een ludieke activiteit bedacht: een waarzegster zal 'de duurzame toekomst' voorspellen. Medewerkers van 'Kind en atelier' verzorgen zondag een activiteit voor kinderen: die kunnen knutselen met duurzame materialen.

GEMEENTEHUIS

Het gemeentehuis opent zondag bovendien zijn deuren voor lezingen en muzikale optredens. Om 13.15 uur laat daar kamerkoor Ratatouille van zich horen, om 13.45 uur opent het energieloket om tips te geven, gevolgd door een lezing over groenvoorzieningen die om 14.45 uur start. 

De jeugd van de Star Company treedt om 15.30 uur op en Jan Juffermans sluit het Duurzaam Weekend af met de lezing Voetafdruk voor een beter milieu. 

WIJZIGINGEN

Helemaal 100 procent zeker is het programma nog niet. Dat is ook afhankelijk van het weer. Daarnaast moeten nog definitieve afspraken worden gemaakt met deelnemers, dus er kunnen nog wijzigingen optreden, laat een woordvoerder namens Bruisend Centrum Boxtel weten. De organisatie houdt geïnteresseerd publiek onder meer via deze krant op de hoogte.



t Duurzame Week Boxtel is de voorganger van Duurzaam Weekend. De organisatie besloot eerder dit jaar het evenement te verkorten zodat de activiteiten meer geconcentreerd plaatsvinden en daardoor toegankelijker worden voor een groter publiek. Foto: Henk van Weert, 2016.