De zittrappen nabij de Zwaanse Brug worden uitgebreid met een tribune. Aan de overkant van het water verzorgt Boxtel's Harmonie de muzikale proloog van Dommeltheater vanaf een rijvend podium.
De zittrappen nabij de Zwaanse Brug worden uitgebreid met een tribune. Aan de overkant van het water verzorgt Boxtel's Harmonie de muzikale proloog van Dommeltheater vanaf een rijvend podium. Foto: Hans van Doorn, 2019.

Boxtel’s Harmonie: onderstroom op drijvend podium

Cultuur

Hoe de onderstroom (het centrale thema van het vijfde Dommeltheater) ook merkbaar is in de muziek, maakt Boxtel’s Harmonie zondag 25 september duidelijk tijdens haar pontonconcert. Op een drijvend podium nabij de Zwaanse Brug verzorgen de muzikanten vanaf 12.30 uur op de Dommel een muzikale proloog tot de creatieve vaarstoet.

De twee delen van Masquerade die onder meer op de lessenaar staan, maken het ‘gevecht’ invoelbaar dat Philip Sparke voerde toen hij zijn symfonisch gedicht componeerde. Via harmonische klanken en onregelmatige ritmes bereikt het orkest een hartstochtelijke climax. Dirigent Johan Smeulders en zijn muzikanten trakteren het aanwezige publiek, dat plaats kan nemen op tribunes aan de overkant van het water, nog op enkele andere onderhoudende werken.

Het gratis toegankelijke concert duurt zondagmiddag een klein uur. Hierna wordt het ponton weer snel gedemonteerd om plaats te maken voor de kunstzinnige creaties die de varende deelnemers aan het Dommeltheater uitbeelden.