Religiewetenschapper Victor van Boxtel is een doorzetter. Hij legde een lange weg af die naar een universitaire bul leidde. De Liempdenaar verzamelt Boeddhabeelden. Het exemplaar dat hij vasthoudt, is van eucalyptushout gemaakt en komt uit Nepal.
Religiewetenschapper Victor van Boxtel is een doorzetter. Hij legde een lange weg af die naar een universitaire bul leidde. De Liempdenaar verzamelt Boeddhabeelden. Het exemplaar dat hij vasthoudt, is van eucalyptushout gemaakt en komt uit Nepal. Foto: Bas van den Biggelaar.

Van speciaal onderwijs naar universitaire graad

Algemeen

Zijn voornaam betekent overwinnaar. Victor van Boxtel (29) studeerde deze zomer aan de Nijmeegse Radboud Universiteit af in de religiewetenschappen en ontving vorige week woensdag zijn bul. De weg ernaartoe was een lange: de Liempdenaar begon op het speciaal onderwijs.

De kersverse master of arts is geboren met een zeldzaam genetisch defect: ADCY5. Kinderen met deze bewegingsstoornis ontwikkelen zich vaak langzamer dan andere leeftijdsgenootjes. Ook concentratieproblemen komen voor. De symptomen verschillen overigens per persoon. Victor: ,,Het syndroom betekent voor mij een lichte lichamelijke beperking. Die uit zich in overtollige, onbedoelde bewegingen en die vreten energie. Daarnaast heb ik dyscalculie. ADCY5 is erfelijk en komt in mijn familie meer voor."

GESCHIEDENIS

Door de aandoening moest Victor steeds een stapje extra zetten en obstakels overwinnen om het pad richting universiteit te bewandelen. Want dat was zijn droom: geschiedenis studeren.