Een stuk minder plastic flesjes, maar blikjes slingeren nog volop rond. Statiegeld erop kan wat Nicholas Ninaber van Eijben (midden) betreft niet vroeg genoeg komen.
Een stuk minder plastic flesjes, maar blikjes slingeren nog volop rond. Statiegeld erop kan wat Nicholas Ninaber van Eijben (midden) betreft niet vroeg genoeg komen. Foto: Peter de Koning.

‘Veel minder plastic flesjes op straat’

Algemeen

Het viel de zwerfafvalpakkers op die vanochtend meededen aan World Clean Up Day: er slingerden nog minder plastic flesjes op straat dan tijdens eerdere jaargangen. ,,Wel veel energy- en halve liter bierblikken. Als daar volgend jaar ook statiegeld op komt, verwacht ik eveneens een flinke afname”, aldus organisator Nicholas Ninaber van Eijben van de sociale onderneming Nic&Mic. 

Tijdens de vorige editie in september vorig jaar die Nicholas in Boxtel organiseerde, viel het al op dat er minder kleine plastic flessen rondslingerden in de openbare ruimte. Enkele maanden ervoor werd daar namelijk 15 eurocent statiegeld op ingevoerd. Volgend jaar april zal hetzelfde gelden voor blikjes. ,,Nu nog op Tetrapakken (merknaam voor drankkarton - red.)”, stelt Nicholas. Ook mag het inleverbedrag hoger worden hem betreft. ,,Nu kost het iets meer dan een ‘duppie’ om een plastic flesje en dan een blikje op straat te gooien. Zet daar een halve of hele euro op: dan wordt het voor nog meer mensen een ander verhaal.”