D66 werkt aan plattegrond met 'groene kansen'

Een plattegrond van de gemeente Boxtel waarop alle plekjes staan die groener ingericht kunnen worden. Aan deze zogeheten Groene Kansenkaart werkt de plaatselijke afdeling van D66. Inwoners worden opgeroepen mee te doen: deelnemers maken kans op een cadeaubon van 20 euro om te besteden bij de Intratuin.

Stenen plaats laten maken voor groen. Dat is de wens van de democraten. Maar hoe dan en waar precies? Op die vragen moet de Groene Kansenkaart antwoorden bieden. ,,Hierop staan kansen aangegeven voor Boxtel om te vergroenen. De kaart kan breed worden ingezet; bij een herinrichting, maar ook om in gesprek te gaan met inwoners en ondernemers en te kijken waar er direct al meer groen kan komen", vertellen fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars en steunfractielid Wiebe de Leijer.

Bij iedere plek komt een lijstje met verschillende 'ingrediënten' om de locatie klimaatvriendelijker in te richten: van het herstellen van boomstructuren tot de aanleg van vlindertuinen, groene daken en geveltuintjes.

De oppositiepartij wil dat er sneller en meer werk van wordt gemaakt om Boxtel voor te bereiden op klimaatverandering. ,,Dit is geen toekomstmuziek, het is al aan de orde van de dag. Niet voor niets beleven we extreem droge jaren en sneuvelen hitterecords met regelmaat."

EXPERTS

De kaart is volgens de partij ideaal om erbij te pakken als er werkzaamheden gepland staan: zo kunnen die gecombineerd worden met het vergroenen van de omgeving. D66 nodigt inwoners uit om mede invulling te geven aan de kaart. ,,Zij zijn als dagelijkse gebruikers van de openbare ruimte de experts." Ideeën kunnen tot 24 september ingestuurd worden naar pr@d66boxtel.nl, ze worden verwerkt in de kaart. Inzenders maken kans op de cadeaubon.