Eigenaren Velder: 'Opvang is onze morele plicht'


PÅL JANSEN

De familie Van Boeckel moest goed nadenken over de tijdelijke opvang van 450 vluchtelingen op haar landgoed Velder. ,,Maar we vinden het onze morele plicht", aldus mede-eigenaar Vic van Boeckel.

Niet alleen deze krant maar ook regionale en landelijke nieuwsmedia berichtten deze week digitaal uitvoerig over de crisisopvang op Velder, waarna de beerput op met name Facebook werd opengetrokken. 

Geschrokken was Van Boeckel door veel van de online reacties. De woordvoerder van de familie blijft echter kalm en beperkt zijn commentaar erop tot 'een erg negatief filter'. ,,In de gemeente Maashorst (bij de Zeelandse voetbalclub Festilent is sinds eind juni plek voor 150 mensen - red.) waar ook noodunits zijn geplaatst, heeft de veiligheidsregio tot dusver goede ervaringen."

VEILIGHEID

Van Boeckel is een van de vier eigenaren van Velder. Die moesten goed nadenken over de opvang: het is niet niks om plots 450 asielzoekers in je 'achtertuin' te hebben. ,,De veiligheidsregio kijkt met de gemeente naar de mogelijkheden. Dan kom je al vrij snel op landgoed Velder uit. We begrijpen de impact, maar sociaal gezien vinden we het onze morele plicht om hieraan mee te werken", aldus Van Boeckel: ,,We hebben wel strikte voorwaarden gesteld: die gaan over de termijn én de veiligheid die te allen tijde gewaarborgd moet zijn."

Buurtvereniging Vrilkhoven, bestaand uit mensen die op of nabij Velder wonen, neemt geen standpunt in over het nieuws. Voorzitter Toon Vos: ,,We zien verschillende meningen voorbijkomen en die respecteren we. Maar we houden politiek en de buurtvereniging gescheiden."

COMMUNICATIE

Om alle vragen van omwonenden te beantwoorden, niet alleen van de veertien huishoudens op Velder maar ook van gezinnen die aan de toegangswegen wonen, wordt vanavond een besloten informatiebijeenkomst gehouden op een onbekende locatie. De communicatie over het tijdelijke opvangcentrum ligt bij de gemeente en bij de veiligheidsregio.