Op landgoed Velder werd gisteren nog volop opgeruimd. Op de plek waar in het weekeinde tijdens Jungle Festival house, disco, techno, hiphop en R&B uit de boxen schalde, komen woonunits waarin aan maximaal 450 asielzoekers vier maanden lang noodopvang wordt geboden.
Op landgoed Velder werd gisteren nog volop opgeruimd. Op de plek waar in het weekeinde tijdens Jungle Festival house, disco, techno, hiphop en R&B uit de boxen schalde, komen woonunits waarin aan maximaal 450 asielzoekers vier maanden lang noodopvang wordt geboden. Foto: Gerard Schalkx.

NOODOPVANG IN LIEMPDE START NA FESTIVAL ELEKTRUM

'Hoop op warme ontvangst door Boxtel'


VERVOLG VAN VOORPAGINA

Op een omheind terrein op landgoed Velder laat Boxtel woonunits plaatsen, samen met toiletten, douches en speelvoorzieningen. Verder zal er beveiliging zijn. Van Meygaarden: ,,Dat rondpompen van mensen vind ik maar niks. Op Velder kan een grote groep een langere periode verblijven zonder steeds te hoeven verkassen. Einddatum is 15 februari, maar het kan zijn dat om organisatorische redenen er een uitloop is van een of twee weken. Langer niet, want de eigenaren van het landgoed hebben ook weer afspraken met partners over onder meer het broedseizoen.”

Eerder dan 15 oktober arriveren de asielzoekers ook niet, want op 8 en 9 oktober vindt eerst nog het festival Elektrum plaats in de bossen van Velder. 

Voor de duidelijkheid: het gaat in Boxtel niet om een aanmeldlocatie zoals in Ter Apel. En de kosten zijn voor het Rijk. ,,Nee, mensen kunnen hier niet zomaar aan de poort komen kloppen, plaatsing loopt via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)”, aldus de burgemeester. 

HANDSCHOEN

Tot half augustus bood de gemeente Maashorst asielzoekers onderdak, eveneens in woonunits. Nu pakt Boxtel de handschoen op. Van Meygaarden: ,,Ik hoop dat de Boxtelaren ook vinden dat mensonterende situaties zoals in Ter Apel niet mogen ontstaan in een land als Nederland en dat zij deze mensen net zo warm ontvangen als de Oekraïners.”

Overigens vindt hij tevens dat vluchtelingen die in Boxtel als gast worden ontvangen, zich ook als gast horen te gedragen. Van Meygaarden stellig: ,,We willen geen stennis. Eén keer slaan en je bent weg. In Maashorst is de crisisnoodopvang goed verlopen. Daar streven wij ook naar.”


p Op landgoed Velder werd gisteren nog volop opgeruimd. Op de plek waar in het weekeinde tijdens Jungle Festival house, disco, techno, hiphop en R&B uit de boxen schalde, komen woonunits waarin aan maximaal 450 asielzoekers vier maanden lang noodopvang wordt geboden. Foto: Gerard Schalkx.


t Landgoed Velder van bovenaf gezien, tijdens de christelijke New Wine-zomerconferentie die er enkele weken geleden plaatsvond. Foto: Hilde van den Burgt.

Landgoed Velder van bovenaf gezien, tijdens de New Wine-zomerconferentie.
Op landgoed Velder werd gisteren nog volop opgeruimd. Op de plek waar in het weekeinde tijdens Jungle Festival house, disco, techno, hiphop en R&B uit de boxen schalde, komen woonunits waarin aan maximaal 450 asielzoekers vier maanden lang noodopvang wordt geboden.