Leerlingen van de Angelaschool experimenteren met robots in de Ontdekplek, een van de vijf nieuwe lokalen binnen de Angela eXperience die zaterdag 17 september officieel geopend wordt.
Leerlingen van de Angelaschool experimenteren met robots in de Ontdekplek, een van de vijf nieuwe lokalen binnen de Angela eXperience die zaterdag 17 september officieel geopend wordt. Foto: Bas van den Biggelaar.

OPEN DAG EN OFFICIËLE OPENING ANGELA EXPERIENCE


Iedereen welkom in ‘nieuwe’ Angelaschool

MARC CLEUTJENS

De Angelaschool houdt zaterdag 17 september een open dag. Bezoekers zijn in de middaguren welkom om het interieur van de vernieuwde school te bezichtigen en kennis te maken met de zogeheten Angela eXperience: vijf klaslokalen zijn getransformeerd in inspirerende werkplekken voor ontdekkend en onderzoekend onderwijs. Voorafgaand aan de open dag wordt de Angela eXperience officieel geopend.

Directeur Jos Korsten verheugt zich met zijn onderwijsteam op de open dag, die oorspronkelijk een week eerder op de planning stond maar meer voorbereidingstijd vergde. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is het de eerste keer dat de basisschool aan de Baroniestraat de deuren wagenwijd openzet voor het publiek. ,,Nu is het moment daar om trots te laten zien welke metamorfose de Angelaschool heeft ondergaan”, zegt Korsten.

INNOVATIEVE PLEK

Vorige zomer opende de Angelaschool in de zogeheten ‘toren’ op de hoek van de Baroniestraat en de Prins Bernhardstraat vier grondig vernieuwde lokalen, die elk een eigen naam hebben gekregen: de Werkplaats, de Ontdekplek, het Atelier en Studio 41. Deze week werd op de tweede verdieping ook het Labyrint in gebruik genomen. ,,Het Labyrint is een innovatieve plek waar leerlingen geprikkeld en uitgedaagd worden met vraagstukken, puzzels en breinbrekers”, legt Korsten uit.

Hij vervolgt: ,,Alle lessen die in de Angela eXperience maken deel uit van het lesrooster waardoor alle leerlingen er tijdens het schooljaar met grote regelmaat op ontdekkingsreis gaan. We roosteren onze medewerkers vrij zodat ze alle ruimte hebben om hier met groepjes leerlingen aan de slag te gaan.”

In de Werkplaats wordt gewerkt met gereedschappen, in de Ontdekplek is aandacht voor robots en wordt gewerkt met een 3D-printer. Studio 41 is een multimedialokaal voor webdesign, beeld en geluid, het Atelier biedt onderdak aan creativiteit en beeldende kunst.

MEER VERDIEPING

De vernieuwde onderwijsvleugel biedt alle middagen ruimte voor meer verdieping in de wereldoriëntatievakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Elke woensdagmiddag is het een creatieve broedplaats. ,,We hebben oog voor innovatie, maar houden als Angelaschool ook graag vast aan onze rijke onderwijstraditie”, onderstreept de directeur. ,,We vinden het belangrijk dat alle leerlingen hun basisvaardigheden op orde hebben als we ze uitzwaaien en schrijven de kernvakken taal, lezen en rekenen nog steeds met hoofdletters.”

Niettemin trekt de school veel aandacht met de Angela eXperience en is het soms een komen en gaan van schooldirecteuren en onderwijsbestuurders die op inspiratiebezoek komen. ,,Op de open dag zetten we de deuren wagenwijd open voor het Boxtelse publiek”, zegt Korsten. ,,Loop gewoon eens binnen.”

PROGRAMMA

De open dag van de Angelaschool duurt 17 september van 12.00 tot 16.00 uur en omvat tal van demonstraties in alle vernieuwde lokalen. Ook alle ‘gewone’ klaslokalen zijn te bezichtigen. Partners van de school, zoals Kindertuin, Klein Kindercentra en Muzebox, zijn eveneens present. De ouderraad zorgt voor een hapje en een drankje. De toegang is gratis.