B en W: blijf dicht(er) bij ons staan



Open brief (ingekort)


Geacht college,

U besloot eerder uitsluitend te adverteren in gratis huis-aan-huisbladen. Dat was een aderlating voor het Brabants Centrum (BC), want inkomsten uit advertenties zijn belangrijk. Geld dat overblijft bij het BC gaat terug naar de gemeenschap in de vorm van geldelijke ondersteuning voor Boxtelse projecten. Ook ondersteunen medewerkers van het BC met raad en daad (en gratis en voor niets) Boxtelse activiteiten. En dat al bijna 80 jaar. Het mooie BC, dat al zovele jaren met onafhankelijke en goede verslaglegging het wel en wee in de gemeente Boxtel verslaat én vastlegt voor diegenen die na ons komen. En waar we dus ook in kunnen lezen wat voor plannen de gemeente heeft. Dat is toch te mooi om waar te zijn? 

Het Brabants Centrum besloot inmiddels de gemeentelijke informatiepagina’s voor niets te plaatsen. Maar zonder dat daar advertentie-inkomsten tegenover staan, is dat natuurlijk geen houdbare oplossing.

U bent nu van plan uw inwoners voortaan uitsluitend digitaal te informeren. Doe dat niet! Facebook, Google, Amazon, Apple groeien als kool terwijl ze alles om zich heen opslokken. In grote delen van de wereld, en ook bij ons, zorgen zij ervoor dat lokaal veel verdwijnt, óók de onafhankelijke journalistiek. 

Kunnen we dit tegenhouden? Ik niet alleen in ieder geval. Wat we kunnen doen, is strijden om te behouden wat we nog wel hebben. Het BC doet veel goed en zorgt voor onafhankelijke journalistiek. Dat laatste is broodnodig in een lokale democratie. Dat moet in stand blijven.

Hoe? Natuurlijk door zelf lid te zijn van het BC. Maar u moet ook een steentje bijdragen. U dient goede voorwaarden te scheppen voor onafhankelijke journalistiek. Daarom: handhaaf de informatiepagina én betaal ervoor. Juíst in het BC dat in wezen als enige in onze gemeenschap professionele en onafhankelijke berichtgeving kan waarborgen. 

Samen kunnen we bereiken dat het BC haar missie blijft waarmaken: onafhankelijke journalistiek bedrijven voor onze lokale democratie en via haar stichting waardevol werk ondersteunen voor uw én onze gemeenschap! 

Én: u blijft zichtbaar dichterbij!

Hoogachtend,

        KEES CLOIN