Oud-strijders van de 51e Highland Divsion bekijken in 2004 fotopanelen in historisch museum Piet Dorenbosch. Daar was een expositie ingericht met foto's van hun bezoek aan Boxtel in het kader van herdenking van een halve eeuw bevrijding, tien jaar eerder.
Oud-strijders van de 51e Highland Divsion bekijken in 2004 fotopanelen in historisch museum Piet Dorenbosch. Daar was een expositie ingericht met foto's van hun bezoek aan Boxtel in het kader van herdenking van een halve eeuw bevrijding, tien jaar eerder. Foto: Albert Stolwijk.

EXPOSITIE OVER HISTORISCH MUSEUM

MuBo brengt hommage aan Piet Dorenbosch

MuBo richt van 10 september tot en met 13 november de schijnwerpers op een van haar voorlopers: Historisch Museum Piet Dorenbosch. Het museum aan de Baroniestraat toont op vijftig zogeheten lijsten van Jan Swinkels ontelbare foto’s en documenten die van 1995 tot 2013 te zien waren in Het Hofje aan het Magdalena’s Pad. 

De tentoonstelling in MuBo kan volgens voorzitter Willem van Vossen gezien worden als een hommage aan Piet Dorenbosch (1903-1990), die zich in Boxtel decennialang sterk heeft gemaakt voor heemkunde, cultureel erfgoed en geschiedschrijving. Zijn magnum opus was een tweedelig boekwerk over de geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek. Dorenbosch was jarenlang gemeentesecretaris en werd benoemd tot ereburger.

BROEDPLAATS

Historisch Museum Piet Dorenbosch was bijna twintig jaar gehuisvest in Het Hofje en ontwikkelde zich volgens MuBo-voorzitter Van Vossen tot een broedplaats van heemkunde, erfgoed en lokale geschiedschrijving. Amateurhistorici, heemkundigen en genealogen waren er regelmatig te gast om Boxtelse archivalia te bestuderen en heemkundige informatie uit te wisselen. Het museum ging in 2013 op in MuBo.

Voor de expositie zijn vijftig lijsten te zien, die zijn gesorteerd rond de negen thema’s van de vaste MuBo-expositie: industrie, nijverheid, onderwijs, verenigingsleven, muziekverenigingen, zorg, religie, markante Boxtelaren, gebouwen, Boxtel aan de Dommel en oorlog en vrede. Van Vossen: ,,Bezoeker dompelen zich onder in nostalgische beelden van vroeger en kunnen zichzelf of andere dorpsgenoten herkennen op oude foto’s.”

De lijsten zijn in het verleden met veel toewijding samengesteld door Jan Swinkels. Voor deze tentoonstelling heeft hij met medevrijwilligers Jo Hazenberg en Frans Kappé de mooiste exemplaren geselecteerd.

MuBo is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 25 september verzorgt voormalig pastoraal medewerker Jos Dekkers in het kader van de Dorenbosch-expositie een lezing over kapittels en kanunniken in Boxtel en de Meierij. Aanmelden is noodzakelijk en kan via e-mail: info@muboboxtel.nl. 


p Oud-strijders van de 51e Highland Divsion bekijken in 2004 fotopanelen in historisch museum Piet Dorenbosch. Daar was een expositie ingericht met foto's van hun bezoek aan Boxtel in het kader van herdenking van een halve eeuw bevrijding, tien jaar eerder. Foto: Albert Stolwijk.


Piet Dorenbosch (1903-1990) zette zich decennialang in voor heemkunde, cultureel erfgoed en geschiedschrijving in Boxtel. Ook stond hij aan de wieg van de jaarlijkse Palmpaasoptocht