Proeven, proeven en nog meer proeven. Het liefst met vrienden. Dát is Biereloth.
Proeven, proeven en nog meer proeven. Het liefst met vrienden. Dát is Biereloth. Foto: Albert Stolwijk, 2017.

16 brouwerijen strelen de tongen op Biereloth


Zo’n zestien kleine brouwers, waaronder enkelen die tijdens de coronalockdown zijn gestart, komen zondag 11 september naar Boxtel. In de Rozemarijnstraat houdt de plaatselijke Bierkamer weer proeverij Biereloth. Bij bar Becoloth kunnen bezoekers van 13.00 tot 19.00 uur kennismaken met vijftig speciaalbieren. Toegang is gratis. 

De deelname van de nieuwe Boxtelse brouwerij H7, een initiatief van Koen Quaadvliet en Fons van Asten, is op het laatste moment afgeblazen. Als imker levert Van Asten de honing voor hun nieuwe brouwsel met de naam Bijsmaak. ,,Het blijkt echter dat we niet over de vereiste vergunningen beschikken om te mogen brouwen. En dus mogen we ons gerstenat ook niet laten proeven helaas", meldde Van Asten gisteren. Vorige week lanceerde deze krant nog het nieuws over Bijsmaak.

Wel present is de kraam met Boxtelse en Liempdse amateurbrouwers onder de naam Hop naar de Top. Hier worden bieren aangeboden op basis van diverse hopsoorten die door Johan Verspay in de Liempdse buurt Hezelaar worden geteeld.

Naast lokale nieuwkomers zijn ook brouwers van elders voor het eerst op Biereloth, zowel uit Nederland als België. Er keren echter ook bekende en gewaardeerde brouwerijen terug: De Kater (Boxtel), de Muifelbrouwerij (van de Onrooise tripel en Zuster Agatha), de Texelse Bierbrouwerij, het Hijgend Hert, Frontaal (Breda), Stadsbrouwerij 013 (Tilburg) en 100 Watt Brewery (Eindhoven).