De linkse cypres die drie jaar geleden tegen de gevel van dewoning van Elsbeth van Gils werd geplant heeft de artistieke groeiwedstrijd gewonnen.
De linkse cypres die drie jaar geleden tegen de gevel van dewoning van Elsbeth van Gils werd geplant heeft de artistieke groeiwedstrijd gewonnen. Foto: Henk van Weert.

Burgakkercipres groeit niet dóór maar langs kunstzinnige knelband op

Algemeen

Het meest linkse exemplaar van de drie cipressen op het pleintje voor de bibliotheek in Boxtel heeft gewonnen. Of telt de zege wel? De ranke naaldbomen die ruim vier jaar geleden werden geplant tegen de gevel van het woonhuis van Elsbeth van Gils moeten elk door een metalen hoepel groeien. Echter, de grootste groeit naast de ring, zag Boxtelaar Henk Toonen deze week. 

Public Green Through Hoops heet de creatie van de Amsterdamse kunstenaar Philip Lüschen waarvoor het gemeentebestuur 40.000 euro neertelde. De bedoeling was dat de bomen door de hoepels zouden groeien. 

De meest linkse cipres groeit het hardst en heeft inmiddels de metalen ring bereikt, meldde Toonen. Lachend: ,,Hij groeit er echter niet doorheen, maar erlangs. De hoepel hangt te dicht bij de zijgevel van de woning.”

SLEUTELHOUDERS?

Bij de onthulling van het kunstwerk in mei 2018 kregen drie bewoners van de Burgakker elk een sleutel om de kast te openen waarin de jonge bomen werden geplant. Degene die het best zorgde voor ‘zijn’ of ‘haar’ cipres zou de groeiwedstrijd winnen. Buurtbewoner Marjolein Krijger was dest..