Timur Riadkova (tweede saxofonist van rechts) is dolblij dat hij weer muziek kan maken. Vorige week woensdag blies hij in het Muziekhuis voor het eerst mee tijdens de repetitie van Boxtel's Harmonie.
Timur Riadkova (tweede saxofonist van rechts) is dolblij dat hij weer muziek kan maken. Vorige week woensdag blies hij in het Muziekhuis voor het eerst mee tijdens de repetitie van Boxtel's Harmonie. Foto: Henk van Weert.

Met werk en muziek negatieve ideeën verdrijven

Algemeen

Ze ontvluchtten huis en haard voor de oorlog in hun stad. Via omzwervingen kwam het gezin Riadkova uiteindelijk in Boxtel terecht, waar het onderdak vindt in het voormalige Liduinaziekenhuis. Moeder Valeriia werkt er in het verpleeghuis. Timur, de oudste zoon, zou deze week voor het eerst naar school gaan, maar dat ging niet door. Wel werd hij lid van Boxtel’s Harmonie...

In Liduina vertelden Valeriia en Timur, afkomstig uit de Oekraïense hoofdstad Kiev, vrijdag hun verhaal. Natuurlijk met behulp van een vertaal-app. Eind februari hoopten ze nog dat na de inval van Russische militairen de oorlog snel voorbij zou zijn en ze in hun stad konden blijven.

,,Maar het werd alleen maar erger. Na een week besefte ik dat we moesten evacueren”, zegt Valeriia. ,,Kiev veranderde in één klap: de drukte en levendigheid maakten plaats voor stilte. Behalve dan de aanhoudende sirenes die waarschuwden om te schuilen voor beschietingen. Zoiets gaat door merg en been.”