Kruisboogschutters zetten hun vizier op scherp tijdens de Boxtelse kringdag van de Dommelgroep in 2013.
Kruisboogschutters zetten hun vizier op scherp tijdens de Boxtelse kringdag van de Dommelgroep in 2013. Foto: Peter de Koning.

Gilden binden strijd aan op Essche Heike

Cultuur

Acht schuttersgilden uit de regio met in totaal zo’n 250 gildebroeders treffen elkaar zondag 11 september op het schietterrein van Sint-Barbara & Sint-Joris aan het Essche Heike in Boxtel. Zij binden tijdens de kringdag van de regionale Dommelgroep onderling de sportieve strijd aan.

De kringdag van de Dommelgroep staat óók in het teken van het zilveren jubileum van de Boxtelse schuts; die werd in december  1996 heropgericht. De Boxtelaren zijn gastheer voor de zustergilden uit Liempde, Gemonde, Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Vught, Schijndel en Sint-Oedenrode. Deelnemers aan de diverse wedstrijdonderdelen kunnen kostbaar prijzenzilver winnen. 

Op het clubterrein achter het verdeelstation van Gasunie aan het Essche Heike vindt om 11.30 uur eerst een korte optocht met aansluitend de altijd indrukwekkende en kleurrijke massale opmars plaats. Vervolgens wordt de eed van trouw hernieuwd en klinkt het Wilhelmus. Aansluitend trakteert burgemeester Ronald van Meygaarden, onlangs benoemd tot eredeken van Sint-Barbara & Sint-Joris, alle schutters op de erewijn.

KRUISBOOG EN GEWEER

De schietwedstrijden worden om 12.45 uur geopend door de acht koningen die het tegen elkaar opnemen. Vanaf 13.30 uur zijn de overige schutters met kruisboog en geweer aan zet. Een jury beoordeelt bovendien tamboers, vendeliers en bazuinblazers. Voorts is er een jeu-de-boulescompetitie. Ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten. Rond 18.00 uur komt met de prijsuitreiking een einde aan de kringdag.