SintLucas verschuift rookzone tijdelijk naar Grote Beemd.
SintLucas verschuift rookzone tijdelijk naar Grote Beemd. Foto: Pål Jansen.

Rookplek SintLucas naar Grote Beemd

Algemeen

De rookzone van het SintLucas is zo’n honderd meter verplaatst naar een bankje aan de Grote Beemd. Dit na overleg tussen de mbo-school en de gemeente Boxtel. Recent zwengelde D66 de discussie aan rondom de rookplek op de Burgakker door politieke vragen te stellen aan het college van B en W.

De oranje asbakfietsen werden twee jaar geleden geplaatst op de Burgakker. Schoolterreinen moeten sinds augustus 2020 rookvrij zijn. Daar begon SintLucas al eerder mee, maar daardoor gingen studenten net buiten de poort roken met overlast op de Burgakker, waar ook basisschool Sint-Petrus aan ligt, tot gevolg. Daarop bedachten studenten de asbakfiets, een oranje tweewieler waar de mbo’ers konden roken en hun peuken konden weggooien. Deze kwam te staan in de bocht van de Burgakker.

Maar vervolgens ontstond daar weer overlast. Ook op die plek liepen schoolgaande kinderen door de rook en lag de stoep vol met endjes. Bovendien stonden studenten vaak deels op de weg, wat weer tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde.