Blik op de spanten boven de gewelven van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel.
Blik op de spanten boven de gewelven van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Foto: Peter de Koning, 2006.

OPEN MONUMENTENDAG OVER DUURZAME HOUTBOUW

Verken oude balken en gebinten in Boxtel

RONDLEIDING OVER ZOLDER BASILIEK


Oude balken en gebinten in beeld op Monumentendag

Een imposante zestiende-eeuwse houten constructie draagt het dak van de Sint-Petrusbasiliek. Wie nieuwsgierig is naar de spanten en gebinten, kan er zaterdag 10 september onder leiding van een gids een kijkje nemen. Het is dan Open Monumentendag met als landelijk thema duurzaamheid. In Boxtel is daar houtbouw aan gekoppeld.

Ter gelegenheid van monumentendag treedt organist Tommy van Doorn vanaf 14.00 uur op in de kerk. Na afloop is het Smitsorgel en het carillon van dichtbij te bekijken. Ook de protestantse kerk (Clarissenstraat) is open. Aan de Leenhoflaan 5 verder vertelt de familie Landwehr-Johan over haar als bouwpakket geïmporteerde noodwoning van kort na de Tweede Wereldoorlog. In de dwarsdeelschuur bij boerderij De Halfgalg (Onrooi 13) dateren de oudste gebinten uit 1485. Voorts zijn er presentaties bij het Baanderherencollege (Baanderherenweg) en De Kleine Aarde (Klaverblad). 

Het programma duurt op alle locaties van 13.00 tot 16.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis en vinden om het uur of halfuur plaats.