Het leegstaande kantoorgebouw van de Rabobank (centraal op de foto) in Boxtel wordt medio oktober betrokken door Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
Het leegstaande kantoorgebouw van de Rabobank (centraal op de foto) in Boxtel wordt medio oktober betrokken door Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Foto: Albert Stolwijk.

Leegstaand bankkantoor klein jaar beschikbaar voor Oekraïners

Algemeen

Het voormalige kantoor van de Rabobank aan de Stationsstraat in Boxtel wordt verbouwd voor tijdelijke huisvesting van maximaal 150 Oekraïense vluchtelingen. Die nemen er over anderhalve maand hun intrek en kunnen er tot maximaal een klein jaar blijven. Dat is de gemeente Boxtel overeengekomen met de eigenaar van het pand, Bouwfonds Property Development (BPD). Die wil het gebouw slopen om er een complex met huurappartementen te realiseren.

Dinsdagavond vond een informatieavond plaats voor buurtbewoners van het leegstaande bankgebouw. Zo’n dertig mensen - veel meer dan waar de gemeente op rekende - woonden de bijeenkomst in het gemeentehuis bij. Enkele bewoners van Bernhardstaete, het appartementencomplex tegenover de opvanglocatie, reageerden geïrriteerd op het feit dat zij het nieuws over de herbestemming uit de krant moesten vernemen. 

Ook klonken zorgen over de aantasting van privacy. Het Rabopand telt drie verdiepingen en dus kunnen de tijdelijke bewoners straks bij de buren binnen kijken, klonk het vanuit de zaal. Wethouder Mariëlle van Alphen beloofde na te gaan hoe dit kan worden voorkomen. De omwonenden vroegen zich ook af of het bankkantoor wel groot genoeg is voor een menswaardige opvang van 150 Oekraïense oorlogsvluchtelingen. ,,Zij moeten er wel fatsoenlijk kunnen leven”, verwoordde Arthur Schäffauer de mening van de buurt. 

Inez van Gils, de projectmanager van de gemeente die met de opvang van Oekraïners is belast, zei te gaan zorgen voor goede faciliteiten. ,,We overwegen de parkeerplaats deels als speelplek in te richten voor kinderen, er is veel begeleiding voor de vluchtelingen en er is straks beveiliging. De praktijk leert dat de opvang van Oekraïners nergens problemen geeft.”

AUTOMONTEURS?

De toestroom bestaat vooral uit vrouwen en kinderen, vermoedt Van Gils. ,,Alleenstaande mannen zien we nauwelijks. We merken bovendien dat vrijwel alle Oekraïense vluchtelingen die al in Boxtel verblijven, inmiddels werken. Dat willen ze ook graag.” Hans van Ommen is eigenaar van garagebedrijf Olie & Zo en woont vlak achter het Rabopand. Hij grinnikte: ,,Zitten er ook automonteurs bij? Die kan ik wel gebruiken.” Zijn opmerking had een serieuze ondertoon, hij is op zoek naar vakmensen.

Buurtbewoners wilden ook weten of het poortje openblijft dat het parkeerterrein achter het bankkantoor verbindt met dat van de Pierre Janssenstraat. Hierover kon wethouder Van Alphen nog geen uitsluitsel geven. De kans dat het hek dichtgaat, lijkt echter groot. 

BEZICHTIGING

Een bezichtiging van het pand voordat de vluchtelingen er onderdak krijgen, dat leek de bezoekers interessant. De gemeente staat positief tegenover dit idee. En daar bleef het niet bij, want al snel vroegen buurtbewoners: ,,Wat kunnen wij doen om te helpen?” Er is nog even tijd om hierover na te denken, want half oktober gaat de opvang open. Mogelijk verhuizen er een week of twee eerder alvast wat mensen naar de Stationsstraat, die nu in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde verblijven. Daar moeten ze namelijk per 1 oktober uit.