Bewoners aan de Burgakker willen een peukvrije buurt.
Bewoners aan de Burgakker willen een peukvrije buurt. Foto: Pål Jansen.

Bewoners van de Burgakker zijn de peuken beu

Algemeen

Al dat gerook op de Burgakker, het moet eens afgelopen zijn, vinden buurtbewoners. Rond de zogeheten asbakfietsen liggen overal peuken en leerlingen van de Petrusschool lopen geregeld door de rookwalm. Een pamflet op de deuren wordt kracht bijgezet door een brief van D66 aan het Boxtelse college van B en W.

Scholen moeten sinds augustus 2020 een algeheel rookverbod instellen op hun terrein. Het achterliggende doel? Een rookvrije generatie. Daarvoor echter mocht er al niet meer worden gerookt op het plein van SintLucas. Vervolgens gingen de rokende studenten bij de poort van de mbo-school staan, wat weer voor veel overlast zorgde bij passanten en buurtbewoners die zich niet alleen aan de geur, maar ook aan de peuken op de grond ergerden. 

Dus werd een klein stukje verder van het terrein aan de Burgakker een creatieve oplossing geplaatst: een oranje asbakfiets. Daar konden de studenten roken en hun endje deponeren in plaats van op het schoolplein. Het object wordt vaak gebruikt, maar heeft weinig nut, ziet D66. Immers, er slingeren nog steeds ..