Wortelopdruk en dood hout zijn de hoofdredenen voor de gemeente Boxtel om 57 bomen te koppen in vier Liempdse straten, Krollerbocht, Schietberg, Draaiboom en Heidonk.
Wortelopdruk en dood hout zijn de hoofdredenen voor de gemeente Boxtel om 57 bomen te koppen in vier Liempdse straten, Krollerbocht, Schietberg, Draaiboom en Heidonk. Foto: Foto's: Albert Stolwijk.

‘Onderzoek of inwoners bomen kunnen adopteren’

Algemeen

Met een kritische blik kijkt de fractie van PvdA-GroenLinks naar de voorgenomen kap van bomen in de Liempdse wijk Den Berg. Daar worden 57 volwassen stammen omgelegd en vervangen door 42 jonge exemplaren. In haar schriftelijke vragen aan het college van B en W verkent de partij alternatieven, zoals het laten adopteren van bomen door inwoners zodat die helpen met water geven. 

Scheve stoepen door worteldruk en dood hout. Het zijn de twee voornaamste redenen dat de gemeente Boxtel 57 bomen wil laten kappen in de Liempdse straten Krollerbocht, Schietberg, Draaiboom en Heidonk.  Het artikel erover van vorige week in Brabants Centrum, heeft de tongen losgemaakt. Ook bij PvdA-GroenLinks, die het college wijst op de belangen die het groen dienen, ook voor de omwonenden zelf.

De fractie verwijst naar de verkoelende werking van volwassen bomen die de ‘kracht hebben van tien airco’s’. Deze vergelijking werd overigens bekend door weerman Marco Verhoef in 2018 die deze terloops uitsprak tijdens het presenteren van het weer van het NOS Journaal. Dit bleek na diverse factchecks ook deels te kloppen (er zijn verschillen in h..