Een verwoestende brand legde hoeve Vinkennest in 2006 in de as. De jaren ervoor was die al in verval geraakt.
Een verwoestende brand legde hoeve Vinkennest in 2006 in de as. De jaren ervoor was die al in verval geraakt. Foto: Sander van Gils.

WOONHOEVE IN LIEMPDS LANDGOED OP GRONDVESTEN VAN VOORMALIG RIJKSMONUMENT


Eindelijk komt er iets nieuws op de ruïne van Vinkennest op Velder


PÅL JANSEN

Is het eindelijk zo ver? De familie Van Boeckel hoopt van wel: een nieuwe woonboerderij op de grondvesten van hoeve Vinkennest op landgoed Velder. De gemeente Boxtel moet nog instemmen met de nieuwe bestemming op de plek waar het voormalig rijksmonument in 2006 volledig verwoest werd door een brand.

Het heeft jaren geduurd voordat er eindelijk iets ontwikkeld kon worden op de locatie, weet Frans van Boeckel. ,,Allerlei plannen passeerden de revue. In 2016 waren we dichtbij: toen hadden we het voornemen om de restanten van de boerderij te verplaatsen naar de Velderseweg aan de oostkant van de spoorbaan Boxtel-Eindhoven en daar weer een boerderij op te bouwen. We hebben toen nog een deskundige ingeschakeld en samenwerking gezocht met Brabants Landschap. Maar de Boxtelse monumentencommissie wilde daar destijds niet aan meewerken."

Dus heeft de familie Van Boeckel de monumentale status eraf gehaald. Daar zal niemand vreemd van opkijken. ,,Het bouwval stelt niks meer voor. Er staan nog een paar muurtjes. En een schoorsteen, maar die is er later bij gezet en hoort helemaal niet bij de oorspronkelijke bouw."

2006

Tot twee keer toe was er brand in de hoeve, de ergste was in 2006 toen de boerderij volledig door vlammen werd verwoest. De landbeheerders van Velder hadden sterk het vermoeden dat het om brandstichting ging. Na het incident volgden nog diverse plannen, maar deze belandden allen in de prullenbak. Zo ook die voor een koffie- en theetuin. ,,Er komen hier veel wandelaars en fietsers. Een plekje waar mensen koffie en thee met wat gebak kunnen krijgen, had goed kunnen lopen. Maar ach: nu blijft het wel lekker rustig", grinnikt Van Boeckel. 

,,We hebben destijds ons best gedaan om er iets van te maken, maar dat is helaas niet doorgegaan. We zijn daarom ook blij dat er een definitieve bestemming komt. Er wordt opnieuw een woonboerderij gebouwd, een mooi ding, inclusief rieten dak. We verkopen geen grond, maar geven de woning in erfpacht. Deze mensen zullen het ook gaan bouwen." 

Het Boxtelse college van B en W moet de plannen nog wel goedkeuren. Wanneer er gebouwd kan worden, is nog niet bekend. 

De restanten van Vinkennest waren al in 2016 overwoekerd door planten. Er is inmiddels weinig meer over van de eens veertig meter lange boerderij die tot 1997 werd bewoond.