Burgemeester Jan van Homelen markeert de start van de bouw van De Burcht.
Burgemeester Jan van Homelen markeert de start van de bouw van De Burcht. Foto's: Piet van Oers| beeldbank Boxtel.

KWART EEUW GELEDEN ZETTE BURGEMEESTER JAN VAN HOMELEN EERSTE SPADE IN DE GROND

Bouw De Burcht verliep niet bepaald zonder slag of stoot

JAN HERMENS

Met de nodige fantasie staat er een robuust fort in de Van Hornstraat, Jan van Brabantstraat en Ridder van Cuijkstraat. Het gebouw heeft in ieder geval torens en een flinke binnenplaats. Vijfentwintig jaar geleden, op 26 juni 1997 verplaatste toenmalig burgemeester Jan van Homelen met een versierde spade enkele scheppen zand. Daarmee werd de start van de bouw voor de 32 appartementen gemarkeerd. De Burcht herinnert met zijn naam aan het markante pand dat plaats moest maken voor het complex.

Op de locatie stond aan het begin van de twintigste eeuw een stoomgraanmolen. Maar veel mensen herinneren zich het pand als wijkkapel en jeugdhuis, of als wolhandel. Er ontstak een storm van protest toen de gemeente de sloopplannen eind 1993 bekendmaakte. Volgens toenmalig wethouder Dirk van Zuidam stond het pand niet op de gemeentelijke monumentenlijst en waren andere voorstellen te duur. Zoals de realisatie van studentenkamers. De Burcht werd met de grond gelijk gemaakt en moest wijken voor nieuwbouw.

WOESTENIJ

Bracht de sloop van het pand Boxtel al in beroering, de bouw van het appartementencomplex ging ook niet van een leien dakje. Het terrein lag van 1994 tot 1997 braak vanwege een zakelijk geschil tussen projectontwikkelaars. De grond verruigde, er ontstond een woestenij. Buurtbewoners morden en meermalen rees de vraag of het hele project ooit zou starten.

Een grote linde stak nog boven het maaiveld uit, als laatste herinnering aan De Burcht van weleer. Een oude boom moet je niet verplanten, luidt een bekend spreekwoord. In Boxtel gebeurde dat toch, de linde verhuisde naar de hoek van de Maria van Dieststraat en de Van Hornstraat omdat hij de nieuwbouw in de weg stond. 

In mei 1997 werd via deze krant bekend dat het dan toch zou gebeuren: de bouw van het appartementencomplex ging door. Burgemeester Jan van Homelen gaf eind juni de start een officieel tintje. Hij was blij dat de bouwvakkers alsnog aan de slag konden. 

TIJDELIJKE VREUGDE

De vreugde was tijdelijk, want toen de schop eenmaal ter hand was genomen, het grondwerk gedaan en de betonnen fundering er lag, trok bouwmaatschappij BVR Midden-Brabant zich uit het project terug. Het bedrijf dacht niet dat het zou slagen. De verkoop van de 32 onderkomens liep ook niet direct gesmeerd. Makelaar Verdegaal gaf in maart 1998 in Brabants Centrum aan dat de prijzen aan de hoge kant waren. ,,Vooral voor mensen met een kleinere beurs zijn de appartementen net iets te duur."

GROTE LETTER B

Het project wankelde, maar stortte niet ineen. Op zaterdag 13 november 1999 brak het moment dat nooit leek te komen in de Van Hornstraat toch aan: de opening van De Burcht. Wethouder Willie van de Langenberg en het bestuur van de vereniging van eigenaren onthulden een grote letter B op de gevel van het complex. Van de Langenberg ging in zijn toespraak in op de voorbije zeven jaar waarin het gebouw met horten en stoten tot stand was gekomen. ,,Het resultaat is een verrijking voor de woonomgeving Breukelen. Goed werk heeft tijd nodig."


Deze linde herinnert in 1995 nog aan de oude Burcht. In 1998 wordt de boom verplaatst in verband met de nieuwbouw.
De fundering van De Burcht krijgt vorm. Dat belooft wat, maar de bouw stagneert.
Gevel van De Burcht in de Van Hornstraat. Het appartementencomplex is in een U-vorm gebouwd, met een binnentuin, een parkeerplaats, aparte bergingen en garageboxen.