...IGOR VAN LAERE...     Foto: Gerard Schalkx, 2018.
...IGOR VAN LAERE... Foto: Gerard Schalkx, 2018.

IGOR VAN LAERE OP KUNSTENFESTIVAL

'Schilderen doe je op gevoel. Tot het loslaten'

De in Liempde opgegroeide Igor van Laere exposeert schilderijen tijdens het kunstenfestival Losbroek. Zijn kleurrijke expressionistische doeken zijn te bewonderen op zaterdag 27 en zondag 28 augustus op het adres Molenhoeven 44 in Loosbroek.  

De Bernhezer Kunstkring verrast tijdens Losbroek met beeldende kunst, verhalen, poëzie, fotografie en muziek. De kerk, parochietuin, basisschool, boerenschuren, weilanden, boomgaarden, bedrijven en woningen in Loosbroek vormen een podium. Tientallen kunstenaars komen naar het dorp met hun mooiste werken. 

Schilderen is bewegen op gevoel, tot het moment van loslaten, schrijft Van Laere (1965) op zijn website. Zijn ouders brachten hem de interesse voor kunst en cultuur bij. Hij trok naar Amsterdam om net als zijn vader huisarts te worden. Naast zijn studie bezocht en beoefende hij de kunsten; dans, theater, mime, musical bij Jos Brink en Frank Sanders, beeldhouw- en schilderkunst. Voor geneeskundige stages reisde hij naar verre landen, altijd met een schetsboek bij de hand om indrukken, ontmoetingen en kleuren vast te leggen.

STRAATDOKTER

Na zijn studie trok Van Laere vijftien jaar als straatdokter op de fiets door de straten, parken en nomadenterreinen van Amsterdam. Hij zwierf met de daklozen tussen armenhuizen, struiken en kraakpanden. De mens op de bodem van het bestaan met elk een kleurrijk verhaal. Hij verliet Nederland om enkele jaren in Bandung, op het Indonesische eiland Java, te helpen de zorg voor mensen met aids en heroïneverslaving te verbeteren. 

Terug in Nederland nam het schilderen een vlucht en vloeiden de kleuren op het doek. ,,Plots komen emoties, kleuren, ontmoetingen en herinneringen naar boven. De weg naar het doek volgt vanzelf. Met water, acrylverf, poeder, ecoline, vetkrijt en pastel vloeien kleuren uit kwasten en plamuurmessen", meldt de kunstenaar. Nooit weet hij waar hij naartoe gaat. Of waar hij aankomt. ,,Tot het moment van loslaten."


Crossing Over One – mixed media on canvas (80x100cm).