Frans van der Aa maakt al 42 jaar accordeons. Zijn clientèle komt van over de hele wereld, met Carel Craayenhof als misschien wel zijn bekendste klant. Zijn atelier heeft hij sinds 2012 aan huis.
Frans van der Aa maakt al 42 jaar accordeons. Zijn clientèle komt van over de hele wereld, met Carel Craayenhof als misschien wel zijn bekendste klant. Zijn atelier heeft hij sinds 2012 aan huis. Foto: Peter de Koning, 2016.

Accordeonbouwer Frans van der Aa viert feest in De Rots

De bekende Boxtelse accordeonbouwer Frans van der Aa viert op zaterdag 24 september zijn robijnen jubileum in gemeenschapshuis De Rots. Hij maakt de instrumenten al veertig jaar, waaronder voor Carel Kraayenhof die in 2002 prinses Máxima tot tranen roerde tijdens de huwelijksvoltrekking tussen haar en prins Willem-Alexander. 

Het gaat om een inhaalfeestje, want eigenlijk is Van der Aa al 42 jaar actief. Hij is nu zelfs bezig aan zijn driehonderdste accordeon. Op 24 september speelt hij een van zijn zelfgebouwde muziekinstrumenten, maar ook andere artiesten geven dan een show.

Naast Van der Aa verzorgen de formaties Tobermore en Moore Moss een optreden. De eerste speelt Ierse muziek, de tweede komt uit Engeland en brengt verschillende soorten dansbare folk ten gehore. Daarnaast laten in de pauze de klanten van Van der Aa hun door hem gemaakte accordeons horen. 

BEELD EN GELUID

De Boxtelaar vertelt zelf graag over het maken van zijn instrumenten. In de zaal van De Rots zijn de verschillende modellen en onderdelen van zijn accordeons te zien. Tevens liggen er tal van fotoboeken, waarin zijn werk in beeld is gebracht. 

De muzikale middag in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel begint om 12.00 uur en gaat door tot 18.00 uur. Belangstellenden hebben gratis entree, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.