Onder de naam Theater Freaks praat Lieke Faber in haar podcasts met onder meer Christian van Zogchel over haar eigen productie, de liefde voor het toneel en alles wat daarbij komt kijken, zo ook over Pulz!
Onder de naam Theater Freaks praat Lieke Faber in haar podcasts met onder meer Christian van Zogchel over haar eigen productie, de liefde voor het toneel en alles wat daarbij komt kijken, zo ook over Pulz! Foto: Peter de Koning.

TONEEL VAN EIGEN BODEM IN PODIUM

Muzikaal theaterstuk Pulz!: 'Is dit nou later?'

De Liempdse/Boxtelse theatergroep Pulz! is druk in de voorbereiding voor het stuk 'Is dit nou later?' Vrijdag 7 oktober is de première in Podium Boxtel aan de Burgakker. Kaarten zijn nu verkrijgbaar.  

Het idee voor 'Is dit nou later?' kwam door het vrijwel gelijknamige liedje van zanger Stef Bos. Daarin bezingt de Nederlandse singer-songwriter het leven dat je wordt voorgespiegeld als je jong bent en wat daar uiteindelijk van overblijft als je later groter bent. 

Met de gedachte: 'wat is later?' kwam John Zwijnenberg op het idee voor een toneelstuk met daarin Nederlandse liedjes verwerkt. Hij legde het voor aan Lieke Faber, die vaker voorstellingen heeft gemaakt en geregisseerd. Zij schreef de teksten en zocht samen met Zwijnenberg de liedjes uit. Producer Dave Hanhart verzorgt daarvan de arrangementen. Het onderwerp zet je aan tot nadenken over je leven. Zou je de dingen die je graag wil doen, blijven uitstellen?

Het verhaal gaat over Jack die al jong van zijn moeder heeft geleerd dat hij een mooie jongen is. Met deze instelling dendert hij door het leven en het publiek wordt daarin meegenomen. Iedere keer neemt het leven van Jack weer een andere wending, waardoor hij zichzelf, maar ook het publiek de vraag stelt: wanneer is dat, ‘later’?

PODCAST

Faber heeft ook een podcast gemaakt over het stuk van Pulz! en de liefde voor amateurtoneel in het algemeen. Deze zijn te beluisteren op Spotify onder de naam Theater Freaks. 

'Is dit nou later?' wordt naast de première in Podium Boxtel een maand later, op vrijdag 4 november, ook opgevoerd in cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk. Later volgt mogelijk nog een derde voorstelling. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.theaterpulz.nl.


q Onder de naam Theater Freaks praat Lieke Faber in haar podcasts met onder meer Christian van Zogchel over haar eigen productie, de liefde voor het toneel en alles wat daarbij komt kijken, zo ook over Pulz! Foto: Peter de Koning.


SENIORENBOND WAARSCHUWT:

'Ouderen, vraag je huur- of 
zorgtoeslag in augustus aan'

Veel ouderen laten geld liggen, omdat ze niet weten dat ze recht hebben op huur- en/of zorgtoeslag, volgens het Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). Daarom roept de belangenvereniging augustus uit tot Maand van de Toeslagen. De aanvraag over 2021 dient namelijk vóór 1 september zijn ingediend. ,,Het mag dan een vakantiemaand zijn, dit is hét moment om in actie te komen", aldus ANBO-directeur Anneke Sipkens.

Eén op de tien mensen die recht hebben op de toeslagen, vraagt deze niet aan. Vorig jaar is zo’n 100 miljoen euro aan toeslagen op de plank blijven liggen. Sipkens zegt daarover: ,,Dat is toch te gek voor woorden? Dit zijn mensen die financiële ondersteuning goed kunnen gebruiken. In deze dure tijden misschien wel meer dan ooit.”

De redenen waarom mensen de toeslag(en) niet aanvragen, zijn divers. Zo zijn sommigen niet op de hoogte van de regelingen. Een onderzoek van het Nibud toont aan dat ruim een kwart van alle huishoudens niet weet of ze recht hebben op toeslag. Anderen zijn bang dat ze achteraf geld moeten terugbetalen. De Nationale Ombudsman concludeerde in juni al dat veel financieel kwetsbare ouderen onterecht geen gebruik maken van inkomensvoorzieningen. Soms leven zij daardoor onnodig onder het sociaal minimum.

HULP ANBO

ANBO pleit er al langer voor om inkomensafhankelijke regelingen als huur- en zorgtoeslag automatisch toe te kennen aan mensen die ervoor in aanmerking komen. De bond biedt hulp om bij beoordeling of een aanvraag zinvol is en bij het invullen van de benodigde formulieren. Meer informatie staat op de site van ANBO.


EENZAAMHEID OP DE LOER IN ZOMER

'Vergeet de senioren niet in deze vakantieperiode'

De zomervakantie is begonnen. Hoewel veel Nederlanders op reis gaan, blijven ouderen vaak thuis. Ze hebben in de zomer minder sociale contacten, het bezoek neemt in die periode af en diverse sociale activiteiten gaan niet door vanwege een zomerstop. In de campagne Eén tegen eenzaamheid roept het Rijk op om ook tijdens deze weken contact te houden met ouderen. 

Ouderen die aangeven zich eenzaam te voelen in de zomer, spreken zo een week niemand. Staatssecretaris Maarten van Ooijen: ,,Laten we dit jaar als we op vakantie zijn contact houden met onze buren, ouders of kennissen die thuisblijven. Of je nou in binnen- of buitenland bent, lang of kort weggaat, iets vaker een belletje of voice memo naar het thuisfront kan het verschil maken. Voor jou een klein gebaar, voor de ander heel waardevol.”

De zomercampagne is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat sinds 2018 bestaat. Sindsdien zijn ruim 250 gemeenten en zo'n 170 landelijke organisaties, bedrijven en instellingen aangesloten. Kijk op www.eentegeneenzaamheid.nl.